Majanduskriis on Euroopa lisanud enesetappe

Ajakirjas Lancet avaldatud ning 10 Euroopa
riigis läbi viidud uuringu andmetel on enesetappude arv Euroopas aastatel
2007-2009 oluliselt suurenenud.

See ajavahemik on seotud majanduslanguse ja palkade vähenemisega. Suurim enesetappude arvu tõus leidis aset Kreekas ja Iirimaal. Analüüsides kättesaadavaid andmeid jõuti järeldusele, et enesetappude määr Kreekas on tõusnud 17% ja Iirimaal 13%.

Samas on vähenenud liikluses surma saanud isikute arv ning seda ilmselt seetõttu, et tööst ilma jäänud inimesed kasutavad vähem ka autosid.

"Kuigi me võime täheldada majanduse paranemise märke, on tõeline inimkriis alles nüüd kätte jõudnud. Ilmselt kestab inimeste taastumine kriisist veel kaua," ütles David Stuckler, Cambridge Ülikooli sotsioloog, kes oli üks uuringu läbiviijatest. Stuckleri hinnangul on äsjase globaalse majanduslangusega kaasnev sotsiaal- ja tervisekulu kõrge.

"Me võime juba praegu näha, et suurima majanduslangusega riigid, nagu Kreeka ja Iirimaa on ka suurimad tõusjad enesetappude aru poolest,” ütles ta. "Muidugi on enesetapud vaid jäämäe veepealne osa ning ei peegelda kõigi vaimse tervise häirete esinemissagedust. Enesetapp on siiski harvaesinev käitumine, kuid tuleb meeles pidada, et kui on näha enesetappude arvu tõusu, siis kaasneb sellega ka enesetapukatsete arvu ja depressiooni esinemissageduse tõus."

EurActive.com portaalist refereeris Mari Amos

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.