Autor: Violetta Riidas • 17. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogus: puudu 20 haigla- ja 9 perearsti

16. novembril arutati riigikogus tervishoiu korraldamise seaduse muutmist, millega hakatakse noortele arstidele maksma lähtetoetust.

Maret Maripuu, sotsiaalkomisjon

Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muudatuste eesmärgiks on luua võimalused eriarstidele, sealhulgas ka perearstidele lähtetoetuse taotlemiseks. Eriarsti lähtetoetuse meetme loomine on seotud koalitsioonileppe tervishoiupoliitika eesmärgiga, punktiga 5c. Osundan: "Toetamaks maakonnakeskuste haiglasse noorte arstide tööleasumist, maksame noorele arstile esimese residentuuri lõpetamise järgselt tööle asumisel kohalikku või üldhaiglasse 15 000 euro suurust lähtetoetust." Eriarstide lähtetoetuse regulatsioon on olemuslikult analoogiline kehtivas õiguses põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 77-s sätestatud õpetaja lähtetoetusega. Sarnaselt õpetaja lähtetoetusega, millega kehtestati toetus vähem atraktiivsetes piirkondades alustavatele õpetajatele, luuakse ka eriarsti lähtetoetuse näol toetusmeede eriarstidele, kes alustavad tööd residentuuri lõpetamise järel väljaspool Tallinna ja Tartu tõmbekeskusi ja nendega piirnevaid alasid. Tegemist on riigipoolse ühekordse toetuse maksmisega oma erialal tööd alustavale eriarstile, et motiveerida neid rahalise toe pakkumise kaudu valima oma tulevaseks töökohaks piirkonda, kuhu arstide leidmine üldolukorras on problemaatiline. Seega on lähtetoetus konkureerivaks alernatiiviks nii Eesti suurhaiglate kui ka välismaiste personalifirmade tööpakkumisele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099