Saare perearstid jätkavad asendajata

Saare maakonna perearstidele ja -õdedele ei
soovi keegi puhkust anda, ning meedikute ülekoormus endiselt terav
probleem, kirjutas Saarte
Hääl.

Sotsiaalministeeriumis on käimas pilootprojekt perearstidele ja -õdedele puhkuse ajaks asendajate leidmiseks. Novembri lõpus selgus, et otseselt Saare maakonnas ükski arst ja õde asendajaks tulemise soovi avaldanud ei ole.

Perearstide ja -õdede puhkusele minek on problemaatiline olnud eelkõige seal, kus perearst peab oma nimistut üksinda. Töölepingu seadus näeb ette, et iga töötaja peab vähemalt ühe puhkuse osa saama välja võtta kahe nädala pikkusena. Tegelikkuses ei ole see paljudel perearstidel ja -õdedel seni võimalik olnud.

Üritatakse abilisi leida

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna nõunik Pille Saar ütles, et 55-st avalduse esitanud arstist ja õest vastas esitatud tingimustele 21 õde ja 15 arsti. Otseselt Saare maakonnas keegi asendust pakkuda ei soovinud, kuid paari arsti jaoks ei olnud tööpiirkond määrava tähtsusega.

“Räägime arstidega läbi ja loodetavasti üks neist soostub Saaremaal ühe kuu jooksul perearsti asendama,” avaldas Pille Saar lootust. Saare maakonna pereõdedele praegu asendaja saamise lootust pole. Enamik asendajatest soovib töötada Tallinnas, Tartus või Ida-Virumaal.

Asendatakse üksteist

Saaremaa perearstide seltsi esindaja Mari Soots ütles, et pilootprojekti tulemist on põnevusega oodatud. Maakonna perearstid töötavad niigi väga suure koormusega ja asendajate leidmise korraldust on pikisilmi oodatud.

Kuressaare perearstikeskuse perearst Eha Tali ütles, et perearstikeskus, kus on mitu perearsti koos, leiab tavaliselt arstile puhkuse ajaks asendaja. Siiski on asendamine probleem ka siin. “See tähendab, et üks väsinud arst asendab teist väsinud ja puhkusele läinud arsti,” lisas Tali.
Aeg-ajalt on perearstikeskust puhkuseaegadel välja aidanud ülikooli arstiteaduskonna tudengid.

Pille Saar lisas, et asendusteenust pakkuda soovivate arstide ja õdede avaldusi oodatakse jätkuvalt. Loodetavasti leidub siiski mõni arst ja õde, kes Saare maakonnas perearste asendada võiks.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.