Euroopas igal aastal 3,5 miljonit luumurdu

Kuna Euroopa rahvastik vananeb, hakkab osteoporoosiga kaasnevate luumurdude esinemine oluliselt mõjutama riikide tervishoiusüsteeme. Sellise avalduse tegi Rahvusvaheline Osteoporoosiühing koostöös Euroopa Ravimitootjate Föderatsiooniga.

Esitatud raportist nähtub, et igal aastal leiab Euroopas aset umbes 3,5 miljonit uut luumurdu. Aastal 2010 läksid sellised luumurrud Euroopa Liidu  riikide tervishoiusüsteemidele maksma 37 miljardit eurot. Samal aastal põdes ELs 22 miljonit naist ja 5,5 miljonit meest osteoporoosi. Aastaks 2025 ennustatakse selle arvu tõusu 23% võrra.

“On vägagi  murettekitav, et tervisesüsteemid ei ole valmis käsitlema suuremat arvu luumurde, mis tekivad osteoporoosi tagajärjel," sedastas ühingu president  John Kanis. „Kõrge riskiga isikuid ei identifitseerita rutiinselt ja neile ei pakuta kohast ravi.“

Turvalised ja kuluefektiivsed ravimid, mis võimaldavad murdude esinemist vähendada, on Euroopas laialdaselt saadaval. Sellest hoolimata väheneb ravimeid ennetavalt manustavate isikute arv. "Kõrge riskiga isikute diagnoosimise ja ravi madal tase seondub asjaoluga, et umbes 50% patsientidest ei jälgi ravirežiimi," ütles  Juliet Compston, Euroopa Osteoporoosi Konsultatsioonide Paneeli juht.

Riiklike strateegiate peamisteks elementideks peab olema siseriiklike juhendite parem rakendamine ja patsientide ravijärgimuse soodustamine, lisas professor Compston.

EurActiv.com  portaalist refereeris Mari Amos

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.