Anu Ambos: 20% esmastest visiitidest on põhjendamatud

Põhja-Eesti Regionaalhaigla endokrinoloogi Anu Ambose sõnul on tema erialal umbes 20% esmastest konsultatsioonidest sellised, mille oleks saanud lahendada perearst. Ta loodab, et e-konsultatsiooni abiga on võimalik põhjendamatuid visiite eriarsti juurde vähendada.

Terviseamet viis 2013. aastal koostöös Eesti Haigekassaga läbi ravijärjekordade uuringu, mille eesmärgiks oli välja selgitada pikkade ambulatoorsete ravijärjekordade põhjuseid ning leida võimalikke lahendusi. Uuringust selgus muuhulgas, et põhjendamatuid visiite, eriti kui tegu on hulgisümptomitega, patsientide puhul reeglina ei ole. Saatekirjadel on sõltuvalt erialast 60–95 protsendil olemas korrektne saatmise põhjendus. Enamasti on tehtud patsiendile ka eelnevad vajalikud uuringud.

Pikemalt siin.

Anu Ambose kommentaar

Terviseameti 2013. aastal läbi viidud uuringus on hinnang visiitide põhjendatusele formaalne. Nagu ma aru saan, on andmed saadud haiglatelt küsimustike kaudu. Ka korrektse suunamise põhjenduse osas on 60-95% väga lai vahemik. 60% on tegelikult ikka väga kehv, 95% loomulikult päris hea tulemus.

Konkreetse näitena hiljutisest praktikast – kas lugeda põhjendatuks perearsti pool endokrinoloogi vastuvõtule suunatud 2. tüüpi diabeediga patsient, kes saab antidiabeetilise ravina metformiini 1,5g päevas ja kelle glükeeritud hemoglobiini väärtus on 7,2%. Saatekirjale on kenasti kirjutatud, et patsient on huvitatud endokrinoloogi konsultatsioonist. Formaalselt on ju kõik paigas – patsiendil on suhkurtõbi, analüüsid on tehtud.

Tegelikult on konsultatsioon ülearune, sellise patsiendi ravi korrigeerimine on igati perearsti kompetentsis ja endokrinoloogi konsultatsiooni patsient ei vaja. Või ülekaaluline patsient, kellel tubli perearst on teinud nii biokeemilised kui kilpnäärme talitlust näitavad hormoonanalüüsid. Kõik on korras, kuid kõigest hoolimata on patsient suunatud endokrinoloogile „ainevahetust kontrollima“ jne. jne.

Minu erialal on hinnanguliselt 20% esmastest konsultatsioonidest põhjendamatud. Siin on küsimus loomulikult ka erialadevahelistes kokkulepetes, milliste patsientidega tegeleb pere- ja millistega eriarst jne. Suunamiseelsete uuringutega on asjad järjest paranenud. Eelnevalt täiesti uurimata patsienti vastuvõtule tavaliselt enam ei saadeta. Loomulikult saavad eriarstid ja erialaseltsid patsientide liikumise otstarbekamaks ja sujuvamaks muutmisele omalt poolt ravijuhendite koostamise ja teavitustööga kaasa aidata. Samuti peab perearstidel olema piisavalt ressurssi nõutavate uuringute tegemiseks. Loodame ka e-konsultatsiooni peale.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.