Autor: Violetta Riidas • 27. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas gluteenitalumatus on ikka olemas?

Inimesi, kes loobuvad gluteenitalumatust põhjenduseks tuues leivast, pastast ja paljust muustki, on üha rohkem. Kuid kas see seisund ka tegelikult eksisteerib, küsib Tarbija24?

Austraalia professor Peter Gibson on gluteeni põhjalikult uurinud ning pole sellise olukorra üle sugugi üllatunud. Veel aasta tagasi oleks ta näiteks isegi nõustunud, et gluteen on kahjulik ning seda tuleks vältida. Kuid tema viimane uuring näitab hoopis midagi muud: gluteenitalumatust pole lihtsalt olemas, kirjutab Shape.com. 

Kui tsöliaakia on haigus, mille puhul inimese organism ei suuda nisus, odras ja rukkis leiduvat valku ehk gluteeni seedida ning see kahjustab peensoole limaskesta, siis lihtsalt gluteenitalumatuse puhul kogevad inimesed pärast leiva, pasta ja muude gluteeni sisaldavate toitude söömist lihtsalt ebamugavaid sümptomeid. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099