Autor: Kadi Heinsalu • 9. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veronika Palmiste-Kallion: veenilaiendid väikevaagnas - kibe ja sage mure

ITK veresoontekirurg Veronika Palmiste-Kallion tutvustab väikevaagna veenilaiendeid, mis teevad kurja mitte ainult alakõhule.

Kes ei teaks kuidas näevad välja veenilaiendid jalal? Igal ühel meist peaks vähemalt tänaseks olema kujunenud arvamus selelst haigusest! Kahjuks on tegemist süsteemise sidekoenõrkushaiguse ühe vormiga, mille tõttu veeniseina nõrkus võib avalduda veenilaiendina ka mujal. Üks huvitavamaid paikmeid on alakõht. Ekslikult arvatakse, et tegemist on ainult naistel esineva muutusega. Tegelikult on nii naistel esinev väikevaagna varikoos kui ka meestel diagnoositav munandi veenilaiendid ehk varikotseele üks ja sama haigus - mõlema veenilaiendi alguskoht on siis kas munasarja või munandit saatev veen. Naiste puhul võib veenilaiendit väikevaagnas diagnoosida palju ning pikka aega on olnud selgusetu, kas tegemist on kahjutu muutusega või mitte.

 Nüüdseks on rahvusvaheline veenilaienditega tegelev arstkond jõudnud järeldusele, et väikevaagna varikoos võib põhjustada nii korduvat varikoosi jalal kui ka kroonilist alakõhuvalu. Kui korduva veenilaiendi puhul jalal või lahklihal on see arutluskäik väga loogiline, siis kroonilise valusündroomi puhul mitte nii väga. Krooniline alakõhuvalu kui sümptom kuulub väga paljude organite haiguste juurde ning kuna väikevaagna varikoosi on eelkõige tavapärasel moel sünnitanud naiste hulgas palju, on keeruline diferentsida, kelle valusündroom on just kindlasti veenilaienditest põhjustatud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099