Autor: Siret Trull • 5. oktoober 2014
Ainult tellijatele

AIDS-i pandeemia taga on täiuslik torm

Üleilmse AIDSi pandeemia taga oleva HIV-1 tüve ajalugu uurinud teadlased leiavad, et viirusele aitas globaalset mõõdet anda uute raudteede rajamine, arstiabi süsteemi puudujäägid ja 20. sajandi Aafrikale omane seksuaalkäitumine.

Kuigi erinevad HIV tüved on primaatidelt inimestele kandunud vähemalt 13 korda, on neist suutnud üle maailma levida vaid üks, vahendasid ERR teadusuudised. Näiteks kandus HIV-1 O tüvi Kamerunis inimestele umbes samal ajal kui HIV-1 M Kongos. Ent kui esimene jäi vaatamata kümnete tuhandete inimeste nakatamisele piirkondlikuks probleemiks, siis teise ohvrite arv kasvas eksponentsiaalselt. Kuigi epidemioloogid on näidanud, et inimeste immuunsüsteem suutis HIV-1 O vastu edukamalt võidelda, nähtub uuest tööst, et ohtlikum HIV-1 M sattus ka õigel ajal õiges kohas olema.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708