Hea sõna mõju on teaduslikult tõestatud

Seda, et valuravi juures on oluline ka psühholoogilise abi osutamine ning halba sõnumit suudetakse paremini vastu võtta, kui selle edastaja on empaatiline, kinnitavad ka aju-uuringud, rääkis konverentsil Põhja-Eesti Regionaalhaigla anestesioloog-valuarst Pille Sillaste.

Sillaste tõi välja, et neliteist aastat tagasi valukabinetis tööd alustades sai talle üsna kiiresti selgeks, et ta ei saa oma patsiente aidata, kui rebib kontekstist välja üksnes füüsilise valu ja püüab seda ravimitega leevendada. Vaja on pöörata tähelepanu ka teistele valu liikidele. Kuidas mõjutavad sõnad ja kehakeel seda, kuidas inimene sõnumi vastu võtab ja millist mõju see talle avaldab, on teaduslikult analüüsitud. “Sõnad on tohutult olulised,” kinnitas Sillaste, kes tugines oma ettekandes eelkõige Itaalia teadlase Fabrizio Benedetti uuringutele. Sillaste märkis, et valu- ja aju füsioloogia uuringutes on viimastel aastakümnetel toimunud suur hüpe tänu võimalusele kasutada funktsionaalset magnentresonants-tomograafiat.

On leitud, et sõna positiivne jõud avaldub platseeboefektina. Sillaste tõi näiteks uuringu, kus postoperatiivselt manustati haigetele valuvaigistit. Valu leevendumise tase oli suurem, kui ravimit andis empaatiline õde või arst, kes tegi seda selgitades, mida ta teeb, ja väiksem, kui valuvaigistit süstis aparaat. Kui meedikud annavad oma sõnade ja kehakeelega patsiendile positiivse signaali, hakkab patsiendi ajus vabanema rohkem aju enda toodetavaid opioidseid ja ka mitteopioidseid valuvaigisteid. Sellega kaasneb valuimpulsside pidurdumine ja pidurdub ka stressihormoonide vabanemine neerupealisest, näitavad uuringud.

Vastupidine efekt, notseebo, tekib siis, kui sõnum patsienti hirmutab. Sellisel juhul vabaneb ajus keemiline ühend koletsüstokiniin, mis võimendab valu ja vähendab valuvaigistite toimet. Ühendil on organismile stressi suurendav efekt. Sillaste tõdes, et kui öelda inimesele, et tal on vähk, siis on see sõnum oma olemuselt paratamatult notseebo, kuid ka seda sõnumit saab edastada empaatiliselt.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.