Riigikogus avati näitus rasketest haigustest läbi kunstnike vaatevinkli

Riigikogus avati täna näitus kunstiprojekti raames loodud taiestest, mis  kirjeldavad kunstnike nägemust patsientide tunnetest peale nendega kohtumist.

Kunstiprojekti eesmärk on väljendada raskeid haigusi põdevate patsientide igapäevaseid tundeid läbi kunsti.

Näitus jääb Riigikogu kolmanda korruse galeriis kõigile avatuks kuni  3. detsembrini, mil tähistatakse Rahvusvahelist Puuetega Inimeste Päeva.

Psoriaasiliidu juhi Georg Jurkanovi sõnul tegutsevad nad iga päev selle nimel, et muuta haigete igapäevaelu kergemaks. Suurt rolli mängib selles mõistmine teiste inimeste poolt.

Kunstinäitusel saab tutvuda klaasskulptuuridega, maalidega, helisalvestise ning anima- ja tantsufilmidega. Patsiendid, kelle tundeid kunsti kaudu kirjeldati põevad psoriaasi, psoriaatilist artriiti, reumatoidartriiti, haavandilist koliiti ja juveniilset idiopaatilist artriiti.

Eestis osalesid projektis kunstnikud Maarja Mäemets, Maria Tamm, Birgit Pählapuu, muusik Riine Pajusaar, laulja Merit Männiste, muusikud Jorven Viilik ja Lauri Kadalipp, tantsija Eveli Kuuse, animaator Dmitri Domoskanov.

Riigikogu hoones olevale näitusele sissepääsuks on vajalik isikut tõendav dokument.

Eestis Riigikogu hoones eksponeeritav näitus “Perspektiivid – kunst, põletik ja mina“ on osa rahvusvahelisest kunstialgatusest, mis ühendas kunstnikud ja patsiendid. Näituse eesmärk on väljendada patsientide tundeid läbi kunstnike silmade. Oma ala asjatundjate ja patsientide koostöö tulemusena loodi üle maailma 150 kunstiteost. Algatusse oli kaasatud enam kui 30 ülikooli, 40 riiki, 200 kunstnikku ning patsienti. 

Kohtumisest psoriaasihaigega sündis klaasist barjäär

Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti ja –disaini eriala tudeng Maarja Mäemets peegeldas psoriaasi ja psoriaatilist artriiti põdeva patsiendi tundmusi, mille tulemusena sündis klaasskulptuur „ Barjäär“. Kunstniku sõnul nägi ta haigega vesteldes selget barjääri psoriaasi põdeja ja ülejäänud maailma vahel. Tema sõnul sümboliseerib sündinud klaasskulptuur distantseeritust ja suletust, psoriaatikud tunnevad end tavamaailmast eraldatuna ja kõrvalejäetuna. See petlik barjäär ei võimalda meil esmasel kokkupuutel näha inimese tegelikku sisemust ning üksnes lähemal tundmaõppimisel avastame kui erakordne võib indiviid ka olla. See jätab haiged ilma ka paljudest võimalustest siin elus.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.