Tekkivale reumatoidartriidile tuld

Raha ja ravimid
Kallid bioloogilised ravimid võetakse reumatoloogiliste haiguste ravis...

Uuring: Bioloogilise ravi varane algus näitab kulutõhusust

Põhjamaade ühine ravimiuuring NordStar, mis mõne aasta pärast läbi saab, võib tuua olulisi muudatusi reumaatiliste haiguste ravis, kirjutas Mediuutiset 2014. aasta lõpul.
Teadlased soovivad selgitada, kas patsient pääseb haigustunnustest varem, kui talle antakse bioloogilisi ravimeid juba haiguse varases faasis. Helsingi Ülikooli Keskhaigla reumatoloog Dan Nordström on selle rahvusvahelise uuringu Soome-poolne juht. Nordström võrdleb uuringus lähenemist vähiraviga: haigusest tuleb võitu saada kohe alguses. Ühtlasi proovivad teadlased selgitada, kas sümptomitevaba patsient võiks ravist üldse loobuda.
Reumatoidartriidi ravi algab tavaliselt tüüpiliste reumaravimite kombinatsiooniga. Nende abil saavutatakse tihti hea ravitulemus. “Nüüd tahame välja selgitada, kas bioloogiliste ravimite rakendamisega haiguse varases faasis saaksime ehk veelgi parema tulemuse,” lisas Nordström. Seni on kallid bioloogilised ravimid kasutusse võetud alles siis, kui tavaravi ei aita.

Esimesed paljulubavad tulemused
NordStari uuringusse on kaasatud varases staadiumis reumatoidartriidiga haiged. Nad on jaotatud nelja rühma. Kolme rühma patsiendid saavad bioloogilist ravimit aasta aega, neljas rühm saab tavapärastest ravimitest tehtud kombinatsioonravi, kus on koos kolm ravimit. Need on metrotreksaat, sulfasalatsiid ja hüdroksikloriin. Kõikides rühmades kasutatakse baasravimina metrotreksaati.
Uuringus kasutusel olevad bioloogilised ravimid on tsertolisumab-pegool (Cim­zia), abatasept (Orencia) ja totsilisumaab (RoActemra). Kui kõik läheb hästi, jäävad patsiendid umbes aasta pärast kasutama vaid baasravimit. Pärast aastast ravikuuri jälgitakse patsiente pool aastat. Uuringus rakendatud ravimid on müügiloaga ja kasutuses olevad ravimid.
Ka Soomes ei saa reumapatsiendid tuhandeid eurosid maksvaid bioloogilisi ravimeid enne, kui haigus pole jõudnud teatud raskusastmeni. Kui neil selle raviga alustada, ei saa Nordströmi sõnul seda tihti enam lõpetada. Niisiis on ülikalli ravimi pikaajaline kuur tervishoiule väga kulukas, samas on võimalus lõpetada ravimite kasutamine (v.a metotreksaat) aastase perioodi järel.
Kolm Dan Nordströmi patsienti on aastase kuuri läbinud. Nad on sümptomiteta ja saavad nüüd vaid metotreksaati. Patsientidest kaks on saanud bioloogilist ravimit, üks kompleksravi.
Septembris 2014 toimus NordStari esimene tulemuste esitlus Põhjamaade reumakonverentsil: 70% patsientidest olid sümptomiteta või oli haiguse aktiivsus madal. “Kõikidele patsientidele pole sellest muidugi kasu, kuid valdavale osale see mõjub,” kinnitas Nordström.

Valdav osa kaasatuist on naised
Uuringu eesmärk on kaasata kokku 800 patsienti Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist ja Islandilt. Soomest kaasatakse sada patsienti, samuti kõik ülikoolide haiglad. Uuringus juba osalejate keskmine vanus oli 57 aastat, neist 70% on naised. Rootsi esimene NordStari patsient alustas kuuriga 2012. aasta jõulude ajal, Soome oma 2013. aasta mais. Kolm teist riiki alustasid uuringus osalemist 2015. aasta alguses.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.