12. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uusi perearste on aasta-aastalt üha raskem leida

Terviseameti peremeditsiini osakonna juhataja Pille Saar
Foto: Erik Prozes
Tänapäeva tervishoiusüsteemi raskeim ülesanne on tagada selle tõhusaks toimimiseks vajalik ning üha kasvavat nõudlust kattev piisav arv tervishoiutöötajaid, kirjutab terviseameti peremeditsiini osakonna juhataja Pille Saar.

Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse kohaselt peab igal Eestis elaval inimesel olema perearst, kes on tema esmane kontakt tervishoiusüsteemiga ning vajaduse korral suunaja eriarstiabisse. Riik on võtnud eesmärgi suurendada esmatasandi arstiabi keskset rolli, et tagada patsientide eesmärgistatud liikumine tervishoiusüsteemis. Perearstiteenuse ühtlase kättesaadavuse tagamiseks, korraldab alates 2013. aasta 1. jaanuarist maavanema asemel üldarstiabi Terviseamet. Üldarstiabi tsentraliseerimine on olnud õige otsus. See on andnud võimaluse süsteemselt korraldada ja korrastada esmatasandit niipalju, kui õigusaktid seda lubavad. Tänaseni on Terviseamet suutnud tagada kõikidele nimistute teenindamise. See olukord võib aga lähitulevikus muutuda, kuna tervishoiusüsteemi suureks probleemid on töötava arstkonna vananemine, ning üle 65-aastaste arstide arvu suurenemine. Aasta-aastalt suureneb tööturult lahkuvate perearstide arv ning üha raskem on leida perearsti nimistule konkursi korras uut arsti.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099