Silland: GKSi tuleb rakendada evolutsiooniliselt, mitte kalkulaatorit kasutades

Narva Haigla
Narva Haigla

Narva Haigla juht Olev Silland vastas Eesti Haigekassa kirjale üldise geograafilise kättesaadavuse põhimõtete rakendamisest.

Geograafiline kättesaadavus ja selle põhimõtted (GKS) on koostatud haigekassa poolt ja tutvustatud haigekassa poolt tervishoiusüsteemi teatud osale, kuid laiemat arutelu selle üle toimunud ei ole. Oleme siinkohal solidaarsed 5. novembril 2015. aasta üldhaiglate juhtide poolt allkirjastatud pöördumisega sotsiaalministeeriumi ja Eesti Haigekassa juhatuse poole, kus tehakse ettepanek läbirääkimisteks ja aruteluks.

Tervishoid on väga tehnoloogiline, kõrget professionaalsust nõudev eluala ja selle koondumine kompetentsikeskustesse on loogiline protsess. Kuid seejuures on väga ohtlik seda protsessi üleliia forsseerida. Lähiminevikust on tuua muti näidet taolise kiirustamise ja selle tagajärgede kohta (narkoloogia likvideerimine asemele, masterplaanijärgne aktiivravi oluline kokkutõmbamine ilma hooldusravi ja hoolekande väljaarendamiseta, perearstide n-ö hajutamine patsientidele lähemale, mida praegu kompenseeritakse tervisekeskuste rajamisega koondamaks perearste taas kokku jne).

Ajal, kui ravijärjekordade pikkus ja spetsialistide juurde saamise raskus on ühiskonnas ja meedias aktiivselt arutatav regulaarne teema, on plaanis jätta maakondades osa arste tööta ja suurendada keskuste arstide töökoormust. Samas on haigekassa deklareerinud, et järjekordade vähenemine on üks nende prioriteete.

Meditsiiniuudiste artiklis (6. november 2015) „Pooltel PERHi arstidel pole ühtegi vaba vastuvõtuaega“ on haigekassa kommentaar: „Praegu ei saa küll öelda, et mingil erialal Eestis tervikuna oleks ambulatoorse eriarstiabi kättesaadavus halb ebapiisava raha tõttu,“ märkis haigekassa tervishoiu- ja kommunikatsiooniosakonna juhata Katrin Romanenkov ja lisas, et ambulatoorsete ravijärjekordade pikkus ei ole alati ka lisaraha andmisega lahendatava. ’

Kommentaari selge sõnum on, et kui keskustes ongi pikad järjekorrad, siis mujal see nii ei ole. Kuid nüüd on haigekassal plaan ka mujal elavatele inimestele arstiabi kättesaadavust oluliselt halvendada lõpetades kolme aasta jooksul maakondades suure osa teenuste ostmise (?).

Meie arvates tuleb GKSle läheneda pigem evolutsiooniliselt ja seda ka alles pärast kõigi osapoolte vahelise konsensusliku kokkuleppe saavutamist.

Sest ükskõik, kuidas me seda nimetame, on GKSi näol tegemist käesoleval aastal lõppeva HVA uue strateegiaga. Sellist, ühiskonnale üliolulist dokumenti ei saa ega tohi ühepoolselt kehtestada.

Narva haigla näide

Nii pulmonoloogi, lastearsti kui ka nefroloogi ambulatoorne vastuvõtt kuulub GKS alusel III etapi erialade hulka. Kõik need arstid võtavad praegu meil vastu 0,5 või sellest väiksema koormusega. Kuid kõik need erialad juba kuuluvad lepinguliselt sisehaiguste eriala koosseisu. Vähendades antud eriarstide poolt osutatavate teenuste mahtu poole võrra (pooled rabijuhud lähevad IVKHle, kuid pooled jäävad kohapeale), võtavad need arstid vastu edaspidi, kes 0,15, kes 0,25 koormusega. Raske on sellises situatsioonis leida loogikata.

Ning veelkord kättesaadavuse… parandamisest? Pulmonoloogi vastuvõtule saab praegu IVKHs registreerida kõige varem 30. novembriks, Narva haigla arsti juurde 23. novembriks (esimene vaba korduv vastuvõtt, mida saab vajadusel kasutada ka esmase haige tarvis, on aga juba 18. novembril).

Vaevalt, et Narva 571 patsiendi lisamine tekitaks IVKH pulmonoloogi juurde lubatust pikema järjekorra, kuid järjekorra pikenemine on ilmne.

Nefroloogi vastuvõttu ei ole üldse IVKH registratuuris avatud, puuduvad vabad kohad? Samal ajal võtab Narva haiglas vastu üks Eesti nefroloogia tipparste – PERHi nefroloogiakeskuse juhataja. Ta sõidab regulaarselt Narva ükskõik, kas tal on vastuvõtte või mitte, sest ta kureerib meie dialüüsi kabineti tööd. Miks me ei saa kasutada sellise tasemega arsti kohalviibimist (nii kui nii kulutab ta kuus tundi edasi-tagasi sõidule) patsientide heaks, vaid sunnime neid (sellele ajal kui dr M Luman on Narvas) sõitma Jõhvi? See on samuti näiteks, miks me soovime GKSi rakendamist evolutsioonilisel teel, mitte kalkulaatorit kasutades.

Kokkuvõtteks tuleb taas nentida, et GKS tuleb veel kord läbi arutada, kaasates erinevaid huvigruppe. Mis puutub järgmise aasta plaani, siis on väga raske otsustada viie eriala suhtes omamata ülevaadet tervikust ehk kogu lepingumahust. Soovime kindlasti läbirääkimisi, kuid siis juba kogu lepingu mahtudega.

Lisaks soovime eeltoodust lähtudes saada vastuseid järgmistele küsimustele: 1. Oma teavituskirjas kirjutasite GKSi realiseerimise üleminekuajast, mis tähendab seda, et hiljemalt kolme aasta pärast ei saa Narva elanikud väga mitmeid teenuseid enam kohapeal, vaid peavad selleks sõitma teise linna. Kas haigekassal on olemas  vastused Narva patsientide küsimustele, miks nad peavad seda tegema, kui kohapeal on arst olemas? Kuidas peaks olema organiseeritud meditsiiniline transport sellistele patsientidele ja kes selle eest maksab?

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.