Seljahäda käes vaevelnud silmaarst aitas massööri nägijaks

Vasakult silmaarst Kadi Palumaa, silmakirurg Veiko Reigo ja nägijaks saanud Siim Puidet.
Vasakult silmaarst Kadi Palumaa, silmakirurg Veiko Reigo ja nägijaks saanud...

2012. aastal tuli Siim Tartumaalt Tallinna ja pani ennast kirja Tondil pimemasseerijate kursustel. Silmaarst Kadi Palumaa saabus 2013. aasta sügistalvel soojamaareisilt ja ei saanud Tallinnas enam äkki toolilt püsti. Seljaradikuliit! Otsis üles pimedate ühingu telefoninumbri – seal tehakse hästi massaaži, äkki on kasu. „Kas massööriõpilane sobib?“ küsiti. „Jah, sobib küll.“

Kuueaastaselt oli Siim saanud esimesed prillid. Istus koolis esimeses pingis, aga kui õpetaja midagi maakaardi peal näitas, ei saanud Siim sellest ikka aimu. Järjest ja järjest kirjutasid Lõuna-Eesti linnapolikliiniku tohtrid talle üha kangemaid prille, viimased olid –21 ja nendestki polnud kasu.

Dr Palumaa uuris Siimu silmi kaua ja põhjalikult.

Ta pani Siimule ette miinusprillid (-21), ja tõepoolest – Siim nägi seinal ainult esimest rida, kõige suuremaid kujundeid.

Dr Palumaa pani Siimule silmatilku, silmaterad läksid suureks, ja siis paistis selgelt, et mõlemal silmal on läätsed ebatavaliselt väikesed ja tsentrist väljas. Siim vaatas silmaläätsest mööda. Aga plussklaasiga (+6,0) nägi ta väga hästi – lausa üheksandat rida!

Mikrosferofaakia. Nii haruldast diagnoosi polnud dr Palumaa varem pannud. Ta kutsus silmakirurg ­Veiko Reigo ja pärast pikemat arupidamist pani dr Reigo Siimule käe õlale: „Ega midagi, Siim! Meil seisab ees operatsioon!“

Dr Reigo tegi Siimu silmasse kolm auku. Ühest laskis sisse valgust, teisest vett ja kolmandast viis sisse instrumendi (vitrektoomi), millega eemaldas läätse. Ta tugevdas laseriga silmapõhja ja pani kinni lahti läinud võrkkesta.

„Ei mingit imet!“ nagu dr Reigo rõõmsalt ütleb.

Järgmisel päeval oli Siimu silm totaalselt verd täis. Verevalum. Põletik. Üldine enesetunne oli väga kehv.

„Oli seda jama nüüd veel vaja!“ ahastas dr Palumaa. „Hakka torkima ja tee veel hullemaks!“

Siim võttis asja rahulikult – talle oli lapsest saadik räägitud, et ükskord jääb ta päris pimedaks nagunii. Ja siis märkas keegi küsida: „Siim, kas sul on kodus kass?“

„Jah. Just võtsime! “

Toksoplasmoos! See on haigus, mis saadakse kassidelt. Või toore muna söömisest. Siimule määrati toksoplasmoosiravi, põletik läks kiiresti üle ja mõne päeva pärast oli Siim haiglast väljas. Aga silmad tal siis veel ei näinud. Oli kevad 2014. 

DETSEMBRIS 2014 pani dr Reigo silmale uue läätse ja kui Siim operatsioonisaalist palatisse sõidutati, hakkaid imed juhtuma. Esialgu oli maailm punase-kollasekirju ja mullitas. Sedamööda, kuidas veri silmast kadus, hakkas pilt läbi mullide tasapisi selgemaks minema. Nüüd olid muutused juba kiired – väljend „silmaga nähtavad“ oleks võib-olla kõige täpsem.

„See oli uskumatu tunne! Issand, milline see maailm tegelikult on!“

Täismahus loe Eesti Ekspressist

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.