Koondamise kohustuse saanud TÜK esitas protestinoodi

Professor Raul-Allan Kiivet
TÜKi nõukogu liige professor Raul-Allan Kiivet.

TÜ Kliinikumi nõukogu liige Raul-Allan Kiivet saatis eile, 7. detsembril tervise- ja tööminister Jevgeni Ossnovskile ja kantsler Marika Priskele kirja, kus rõhutab, et haigla personali kärpekohustus ei ole eesmärgipärane, mõistlik ega teostatav ilma, et kahjustuks oluliselt tervishoiuteenuste osutamise võimekus ja haigla majandustegevus.

Kiivet toob pöördumises välja, et kliinikum on aastate vältel pidevalt optimeerinud koosseise ning need on vastavuses vajadusega. Haigla tugipersonali osa on suhteliselt väike, lisa ta, ning 85 ametikoha koondamine tähendaks TÜKile ligi 15%-st kärbet.

Vastavalt sotsiaalministri 23.01.2012 käskkirjaga nr 18 ja 08.07.2012 käskkirjaga nr 112 kinnitatud funktsionaalsetele arengukavadele kliinikum laieneb. Kiivet selgitab, et kahe sel aastal lõppeva ERDF-i kaasrahastatud projektiga lisandub enam kui sada statsionaarset ravikohta, 75 päevaravi voodit ning umbes 35.000 ruutmeetrit ravipindu.

"Neid projekte ei ole võimalik reaalselt käivitada olemasolevate koosseisudega, veel vähem kärbitutega. Europrojektide mitteteostumisega kaasneb arvestatav finantsrisk," märgib Kiivet saadetud kirjas.

Kiivet rõhutab, et haiglad ei ole sisuliselt osa valitsemissektorist. Ta leiab, et koondamised tervishoiusektoris, mida rahastatakse läbi konkreetsete teenuste müügi haigekassale, ei anna mingit reaalset valitsemiskulude ega -mahu kokkuhoidu.

Seoses elanikkonna vananemise ning eriarstiabi jätkuva koondumisega eeskätt regionaalhaiglatesse (PERH ja TÜ Kliinikum) jätkub neis töömahu ja tööjõuvajaduse kasv. Kiivet lisas, et kliinikum on tegemas tööjõu vajaduse prognoosi lähiaastateks.

Loe haiglatest koondamise teemal tänasest Meditsiiniuudiste paberlehest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.