Esimest tüüpi diabeedi ennetamine: teine insuliinivaktsiini uuring

Vaktsiin.
Vaktsineerimisega loodetakse inimesi tulevikus insuliini süstimisest säästa.

Väikelaste jaoks saab esimest tüüpi diabeedi vastane vaktsineerimine peagi võimalikuks: Pre-POINTearly vaktsineerimisuuring hõlmab Saksamaa lapsi vanuses kuuest kuust kahe aastani, kellel on mõnel esimese astme sugulasel esimest tüüpi diabeet.

Eelnenud Pre-POINT uuringus tekitati kahe- kuni seitsmeaastastel lastel positiivne immuunsusreaktsioon insuliinipulbri abil. Nüüd kontrollitakse järgnenud Pre-POINTearly uuringus, kas seda mõju on võimalik kinnitada, andes väga väikestele lastele suukaudset insuliini, ning kas esimest tüüpi diabeeti on võimalik pikema aja jooksul vältida.

Eduka koostöö tõestus

Insuliinivaktsiini uuring on hea näide suurepärasest koostööst ülikoolide ja teadusasutuste vahel. Uuringus osalevad Müncheni Helmholtzi Keskuse Diabeediuuringute Instituut, Dresdeni Tehnikaülikooli Paul Langerhansi Instituut, Saksamaa Diabeediuuringute Keskus, Müncheni Tehnikaülikool ja Müncheni Ludwig Maximiliani Ülikool.

Uus Pre-POINTearly vaktsineerimisuuring hõlmab lapsi vanuses kuuest kuust kahe aastani, kellel esineb esimest tüüpi diabeedi väljakujunemise geneetiline risk või kelle perekonnas on varem seda haigust esinenud, kuid kellel pole veel välja kujunenud autoimmuunset reaktsiooni.

Nagu eelnenud Pre-POINT uuringus, manustatakse uuringus osalejatele insuliini pulbri kujul koos toiduga iga päev kaheteistkümne kuu jooksul. Päevast annust suurendatakse järk-järgult 7,5 milligrammilt 67,5 milligrammini.

Kolmekuuliste intervallidega teostatakse meditsiinilisi läbivaatusi, et jälgida patsientide üldist tervislikku seisundit. Eelmine uuring näitas, et insuliini suukaudne manustamine oli hästi talutav ja ohutu. Hüpoglükeemiat või muid negatiivseid kõrvalnähte, nagu näiteks allergiat, ei esinenud.

Miks kasutada vaktsiinina just suukaudset insuliini?

Insuliini suukaudse manustamise korral imendub see läbi suu ja soolestiku limaskestade ning lõhustub seedeprotsessi käigus väiksemateks komponentideks.

Seepärast ei avalda insuliini suukaudne manustamine, erinevalt insuliinisüstidest, veresuhkru tasemele mingit mõju. Selle asemel toimib see vaktsiinina, mis arendab immuunsüsteemi.

Lapseeas esimest tüüpi diabeeti põhjustav autoimmuunreaktsioon on tihti alguses suunatud insuliini vastu. Seetõttu on Pre-POINTearly uuringu eesmärgiks luua immuunsüsteemi taluvus insuliini suhtes ja blokeerida nii autoimmuunne protsess.

Loodetakse, et insuliinipulber stimuleerib kaitsvate immuunrakkude kasvu ja takistab seeläbi beetarakkude hävimist.

Lisa kommentaar

  • Science Daily
    tõlkis Kalle Klein

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.