Kolleegid: Peeter Mardna osaluseta ei kujuta ette ühtegi tervishoidu käsitlevat debatti

Peeter Mardna
Peeter Mardna

Dr Peeter Mardna läheb uue aasta algusest terviseametist pensionile. Seda on raske uskuda, sest tema näol on tegemist arstiga, kelle osaluseta ei kujuta ette ühtegi tervishoidu käsitlevat debatti, kirjutavad tema kolleegid terviseameti järelvalvest.

Paljud asjad, millele dr. Peeter Mardna on tähelepanu juhtinud, pitsitavad Eesti meditsiinisüsteemi „kingi“ jätkuvalt. Kuid on ka väga palju sellist, millest Peeter aastate jooksul on püsiva järjekindlusega aina rääkinud ja kirjutanud ning mis lõpuks viljakale pinnasele on sattunud. Nii mõnigi tema idee on leidnud algselt tormakat vastureaktsiooni. Aja möödudes on teinekord mõistetud, dr Mardnal on õigus ja asjad korraldataksegi ümber.

Peeter Mardna on visiooniga mees. Töötanud mitukümmend aastat meditsiinis, olles Eesti radioloogia „grand old man“, juhtinud haiglaid ja ministeeriumi osakonda, oskab ta näha Suurt Pilti, mille nägemise oskus tänases päevas otsuseid vastu võtvatel tervishoiu korraldajatel suurepärase näilisuse loomise tuhinas on kaduma läinud.

Võib-olla oleks kohane siinkohal viidata ühele teisele tänavu sügisel oma juubelisünnipäeva tähistanud mehe sententsile, mis oli mõeldud kogu Eesti rahvale: „ Ärge vahtige puid, vaid vaadake metsa!“. Kui juba mitu intelligentset, avara silmaringi ning elujaatava hoiakuga „päälikku“ meid sel viisil ergutavad, siis äkki on põhjust seda kuulda võtta.... Kindlasti on see raske, sest süsteemse mõtlemise oskus ei ole igaühele kaasa antud. Aga ehk püüaks!

Aitäh, Peeter, kes Sa oled toetav ja alati otsekohene kolleeg! Usutavasti oled Sa olnud tihti päris ebamugavaks alluvaks, koosolekul või konverentsil osalejaks. Kui mingi otsus või arvamus on kahtlusi tekitanud, ei pelga Sa küsida või arvamust avaldada. Loodetavasti ei hoia Sa küünalt vaka all ka edaspidi! Konstruktiivsetes vaidlustes selgubki tõde, mille tulemusena võiksid asjad „meie ühisel õuel“ paremaks minna. Küsida võib ka arstide dünastia vabakutselise esindajana ja ehk siis isegi avatumalt, sest seisad väljaspool ametkondlikke piiranguid – oled nüüd vaba mees vabal maal.

Kolleegid Terviseameti järelevalvest

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.