Kuula artiklit
Autor: Violetta Riidas • 16. veebruar 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste dermatoskoop äratab maailmas tähelepanu

Priit Kruus näitab dermatoskoobiga jäädvustatud sünnimärki.
Foto: Postimees/Scanpix
Eesti start-up-ettevõte DermTest on loonud mitmel pool Euroopas tähelepanu äratanud tarkvaralahenduse, mis aitab läbi telemeditsiini kaasa surmavalt ohtliku nahavähivormi melanoomi kiirele ja laialdasele avastamisele ning seeläbi ühiskonnal kokku hoida sadu miljoneid eurosid.

"Tahame tuua melanoomi avastamise võimalikult varajasse faasi, kus muutused on veel väga väikesed. Sünnimärke ja teisi nahamoodustisi kontrollivad dermatoloogid ei ole ka Eestis kaugeltki igal pool kättesaadavad – meie lahendus aitab viia haiguse diagnoosi võimalikult paljudesse kohtadesse üle Eesti,» ütles portaalile tehnika.postimees.ee DermTesti tegevjuht ja üks asutajatest Priit Kruus.

DermTesti väljatöötatud infoliikumise ahel ja tarkvaralahendus näeb välja selline, et esmalt läheb patsient oma perearsti juurde, kus kahtlasest nahamoodustistest või muutunud sünnimärgist tehakse spetsiaalse dermatoskoobiga foto. Selliseid seadmeid – erilise objektiiviga varustatud fotoaparaate – toob DermTest Eestisse ja annab teenusepaketi osana koos ise loodud tarkvaraga arstide kasutusse.

Edasi teeb perearst ülesvõtte, millele lisab standardiseeritud küsimustikuga anamneesi ning süsteem viib need andmed nahaarstidele hindamiseks. Analüüsi tulemused jõuavad sama keskkonna vahendusel omakorda perearsti ja patsiendini.

Lahenduse taga seisev OÜ DermTest kasvas välja dr Niine nahakliinikus käivitatud telemeditsiini projektist kahe perearstikeskusega aastal 2013. Edasi saadi ühest Euroopa Komisjoni ettevõtetele suunatud meetmest 50 000 eurot valdkonna teadusuuringu läbiviimiseks ning lokaalsest arendusest kasvas peagi välja laialdasem teenus, mis lisaks Eestile on värskelt käivitatud ka Leedus.

Meeskonnas töötab praegu kuus inimest nii Eestist, Leedust kui ka Hollandist – lisaks tarkvaraarendajatele ka teadusarenduse, analüütikaga ja turundusega tegelevad inimesed. «Lahendus ei ole iseenesest kõrgtehnoloogiline – kogu tehnoloogia ja teadmised haiguse kahjude vähendamiseks on maailmas olemas, kuid selle tervishoiusüsteemides jätkusuutlikul viisil käimasaamine võib riigiti olla väga keeruline,» märkis Kruus.

Kruus viitas sellele, et tervishoid väga reguleeritud valdkond, kus kehtivad väga konkreetsed standardid, reeglid ja riiklikud rahastamismudelid. DermTest osales hiljuti edukalt ka Medical Valley bootcamp'is Saksamaal. «Saime kindlust juurde – seal riigis vajadust ja potentsiaali on kindlasti, kuid hetkel veel paberasjaajamine juurdunud ja bürokraatiast tuleb läbi närida,» märkis Kruus.

Eestlaste dermatoskoop äratab maailmas tähelepanu
Kuula artiklit

Eestlaste dermatoskoop äratab maailmas tähelepanu

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099