Helsingi ümbruses möllab viimaste aastate üks hullemaid gripipuhanguid

Grippi sureb igal aastal nii vanemaid inimesi kui ka kroonilisi haigeid. Praegu laastamistööd tegev gripp on aga maha murdnud ka tööealisi ja põhimõtteliselt terveid inimesi. Selle aasta gripihooaeg on alanud tavalisest varem ja jõulisemalt ning praegu on käes kõrghooaeg, kirjutas yle.fi.

„Enamasti kestab gripihooaeg 6-8 nädalat, mis on praegu just poole peal,“ ütles HUSi nakkushaiguste kliiniku peaarst Asko Järvinen. Sel aastal on diagnoositud juhtudest olnud valdav seagripp ehk H1N1 viirus.

Sel aastal leviv seagripp on selles mõttes eriline, et see ründab ka põhimõtteliselt terveid tööealisi inimesi. Enamasti haigestuvad grippi aga väikelapsed, vanurid ja kroonilised haiged.

„Selle aasta gripihooaeg on 2009-2010 aasta seagripipandeemia järel raskusastmelt järgmine. On tavalisest rohkem ja raskemini haigestunuid,“ selgitas Järvinen.

Tervele inimesele ei ole gripist muud häda kui kõrge palavik, kuid haigetele ja vanadele võib see saatuslikuks kujuneda. Jaanuaris pandi HUSi onkoloogiakeskuse osakond külastajatele kinni, kuna gripp võib olla vähihaigetele eluohtlik.

„Muidugi on käte pesemisel mõte, kuid see gripp levib ka piisknakkusena avalikes kohtades,“ juhtis Järvinen tähelepanu.

Kuigi viimastel aastatel on inimesed end üha rohkem vaktsineerinud, on üks selle aasta epideemia põhjuseid ka kordusvaktsineerimise unustamine. „Gripivaktsiin on üks turvalisemaid vaktsiine, mida kasutatakse aastaid kogu maailmas. Probleem on aga selles, et igal aastal on vaja revaktsineerida, kuna gripp muteerub,“ rääkis Järvinen.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.