Salapärane subkliiniline hüpotüreoos

Loengukokkuvõte Ida-Tallinna Keskhaigla endokrinoloog Tatjana Toomsoo hüpotüreoosi teemalisest ettekandest ITK sisekliiniku sügiskonverentsilt.

Subkliinilist hüpotüreoosi defineeritakse biokeemiliselt normist kõrgemana kilpnääret stimuleeriva hormooni (TSH) tasemena normis oleva vaba türoksiini (FT4) foonil. Subkliinilist hüpotüreoosi esineb kahe raskusastmena, lähtudes seerumi kilpnäärme stimuleeriva hormooni (TSH) taseme tõusust. 

Eristatakse kergemat TSH taseme tõusu (4.0–10.0 mU/L) ja raskemat TSH taseme tõusu (>10 mU/L) normis oleva FT4 taseme juures. TSH tõusust sõltub ravi otsus.
Enamik patsiente on asümptomaatilised ja muutused labori analüüsides leitakse juhuslikult, skriinimise teel.
Subkliinilise hüpotüreoosi seos kliiniliste sündmustega püsib tänaseni ebaselgena, kuna puuduvad piisavad elanikkonna uuringute andmed. Hiljuti avaldatud uuringutulemuste põhjal, subkliiniline hüpotüreoos tõstab kardiovaskulaarsete haiguste ja südamepuudulikkuse riski.

Seotus teiste süsteemsete muutustega
Subkliiniline hüpotüreoos võib, kuid ei pruugi korreleeruda teiste süsteemsete muutustega – lipiidide metabolism, meeleolu ja kognitsioonihäired. Nende muutuste ja kauakestva subkliinilse hüpotüreoosi oluline kliiniline mõju (efekt, tagajärg) püsib ebaselgena. Uuringute tulemused näitavad, et need süsteemsed subkliinilise hüpotüreoosi tagajärjed on seotud hüpotüreoosi raskusega, kestvusega, patsientide vanusega ja individuaaalse tundlikkusega kilpnäärme hormoonide puudulikkuse suhtes. Subkliinilise hüpotüreoosi ravi kasu on ebaselge. Ravi soovitatakse alustada kõikidel subkliinilise hüpotüreoosiga patsientidel, kelle TSH>10 mU/L ja alati kõikidel rasedatel ükskõik millise TSH tõusu korral. Kergema TSH tõusu puhul (TSH ?10 mU/L) võib kaaluda ravi patsientidel, kellel esinevad hüpotüreoosile viitavad sümptomid.

Osadel gruppidel on raviotsus individuaalne
Asümptomaatilistel patsientidel subkliinilise hüpotüreoosi ja kerge TSH tõusu puhul (TSH ?10 mU/L) ravi kasulikkus püsib ebaselgena. Ravi otsuse tegemisel vajavad erilist tähelepanu rasedad naised, lapsed, eakad ja südame haigustega patsiendid. Nende gruppide puhul on ravi otsus ja jälgimine alati individuaalne. Eakad, vanuses >80 aasta, kergema TSH tõusu puhul ravi ei vaja. Ravi efektiivsust hinnatakse määrates TSHd 6–8nädalase intervalliga pärast ravi alustamist.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.