Söögisoodaga haiguste vastu: millal on ravi õige?

Mari Matjus, advokaadibüroo Jesse & Kalaus partner.
Mari Matjus, advokaadibüroo Jesse & Kalaus partner.

Võlaõigusseaduse § 762 kohaselt peab tervishoiuteenus vastama vähemalt arstiteaduse üldisele tasemele teenuse osutamise ajal.

Riigikohus on selgitanud kohtuasja nr 3-1-1-79-10 lahendis, et arstiteaduse üldine tase tähendab ravimeetodeid, mida käsitletakse arstide väljaõppes ja täiendkoolituses ja millest madalamal tasemel ravimine on raviviga.

Sotsiaalministri 15. detsembri 2004. a määruse nr 28 “Tervishoiuteenuste kvaliteedi tagamise nõuded” § 4 lg 1 järgi töötatakse tervishoiutöötaja pädevuse nõuded välja kutse- ja erialaühenduste poolt. Riigikohus nendib, et VÕS §-s 762 nimetatud “arstiteaduse üldine tase”, see tähendab arstiteaduse sisuline teadmine ja nõue konkreetse tervishoiuteenuse jaoks nähakse ette eelkõige ravijuhendites, milles peab sisalduma konkreetse valdkonna üldtunnustatud ravimeetod.

Riigikohus märgib, et kuigi ravijuhendites üldine orienteerumine kujutab endast meditsiiniõiguslikku teadmist, siis nende terviklik käsitlus, rääkimata neis sisalduvatest sisulistest ravinõuetest, kujutab aga meditsiinilist ehk arstiteaduslikku teadmist ning see kuulub meditsiinieksperdi, mitte juristi valdkonda.

Eestis kehtivad ravijuhendid on kättesaadavad portaalis ravijuhend.ee. Kuid ravijuhendi puudumine konkreetses valdkonnas ei tähenda, et ravi ei saaks vastata arstiteaduse üldisele tasemele. Riigikohus märgib samas lahendis, et juhendi puudumisel või sellest väljajäävatel juhtudel on võimalik, et ravi vastab arstiteaduse üldisele tasemele ka näiteks üldtunnustamata ravimeetodite rakendamisel.

Võlaõigusseaduse § 763 reguleerib, millisel juhul tohib arst kasutada üldtunnustamata ravimeetodit: seda tohib teha üksnes juhul, kui tavapärased meetodid lubavad väiksemat edu, patsienti on meetodi olemusest ja selle võimalikest tagajärgedest teavitatud ning patsient on andnud oma nõusoleku meetodi kasutamiseks.

Riigikohus tõdeb, et ka üldtunnustamata ravimeetodid ja nende rakendamine on meditsiini enda määratleda. Ka nendel juhtudel annab sarnaselt üldtunnustatud ravimeetoditele sisulise hinnangu ravikvaliteedile meditsiiniekspert.

Lisa kommentaar

  • Mari Matjus
    advokaadibüroo Jesse & Kalaus partner

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.