Kaljumäe: ainult põhiõppega seotud andmed midagi juurde ei anna

Terviseameti peadirektori asetäitja tervishoiu alal Üllar Kaljumäe.
Terviseameti peadirektori asetäitja tervishoiu alal Üllar Kaljumäe.

Terviseameti peadirektori asetäitja Üllar Kaljumäe tervishoiutöötajate kvalifikatsiooni ja professionaalset tegevust selgitavate andmete avalikustamist vajalikuks ei pea.

“Ainult põhiõppega seotud andmete avaldamine ilma hilisema pideva professionaalse enesetäiendamise andmeteta – sellel on vähe põhjust,” lausus ta.

Kaljumäe jätkas, et küsimus ei ole lihtsalt suhtumises, vaid igasugune andmete kasutamine, sealhulgas avalikustamine, peab olema põhjendatud. “See põhjendus ei saa olla emotsionaalne või lihtsalt, et küllap ka patsiente võiks huvitada selline teave,” lausus ta. “Tervishoiutöötaja tegutsemisõigused ei sõltu sellest, millise õppeasutuse ta on lõpetanud või kui tubli õppur ta tegelikult oli.”

Tema sõnul ollakse aga 15 aasta jooksul kolmas kord tõsiselt arutlemas erialaseltside ja kutseliitudega, kas ning kuidas korraldada ja arvet pidada tervishoiutöötajate pideva professionaalse arengu (CPD) üle.

„Viimase, 2006–2007 kokkulepe tulemusena on meil olukord selline, et jämedalt pooled erialaseltsid korraldavad pädevushindamist, kellest enamik on nõus ka tulemuste avaldamisega tervisameti veebikeskkonnas, kuid üksnes positiivsete tulemuste osas,“ rääkis Kaljumäe. Praegused arutelud osutavad tema sõnul, et valdavalt toetatakse jätkuvalt vabatahtlikku CPD süsteemi ja rõhutatakse motivaatorite vajalikkust, mitte aga näiteks tegutsemisõiguste piiramist. 

Eesti tervishoiu eripäraks on tema sõnul nn kahekordne õiguste ja vastutuse printsiip – nii loaomaniku kui ka registreeritud tervishoiutöötaja tasemel. “See ei ole deklaratiivne säte, vaid igapäevane reaalsus digiretseptist kuni TISi kasutamiseni,“ rääkis Kaljumäe. Ta oletas, et ilmselt on Eestis ainus register kogu maailmas, mis reaalajas peab arvet tervishoiutöötajate töötamise üle. 

Täismahus 8. märtsi Meditsiiniuudistes.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.