Kuula artiklit
22. märts 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Haigla visioon valmib suveks

Tervisekoalitsiooni koosolek 22.03.16.
Foto: Tallinna linnavalitsus
Tänane Tallinna tervisekoalitsiooni koosolek keskendus projekti „Tallinna Haigla“ määratlemise etapi tutvustamisele, mille lõpul valmib käesoleva aasta maikuu lõpuks tippjuhtide ja rahvusvaheliste ekspertide kaasabil haigla arenguvisioon.

Tallinna Haigla töörühma tööd juhtiv abilinnapea Merike Martinson rõhutas, et juhul kui projekti määratlemise faasis jõutakse otsusele, kuidas uue haigla ehitamisega edasi minna, tehakse ettepanek projekti planeerimise faasi käivitamiseks koos ettepanekuga projektiorganisatsiooniks, püstitatakse planeerimise faasi lähteülesanne ning antakse lähteülesanne funktsionaalse arengukava loomiseks.

„Oleme juba pool aastat töötanud selle nimel, et töötada välja uue haigla arenguvisioon ning koostada projekti tasuvuse ja teostatavuse analüüs. Nüüdseks oleme jõudnud niikaugele, et lähima kahe kuu jooksul koostatakse ka detailne projekti läbiviimise plaan,“ tõdes Tallinna abilinnapea.

Selle aasta teise kvartali jooksul peab Tallinna linnavalitsus esitama linnavolikogule Tallinna Haigla rajamise kava ning korraldama Tallinna Haigla detailplaneeringu algatamise aadressil Narva mnt 129.

Tervisekoalitsiooni koosolekul käsitleti ka Tallinna Haigla investeerimisprojekti võimalike rahastajate (kohalikku omavalitsus, Euroopa Liidu struktuuriabi, riigieelarve) kaasamist.

Tõdeti, et projekti teostatavuse ja tasuvuse hindamisel tuleb arvestada tervishoiu rahastamise trende ning suutlikkust taotleda võimalikku tugirahastust erinevatest allikatest. Samuti tuleb tagada ehitamise rahastamine täies mahus enne kui haigla suudab ise tulu teenima hakata.

„Oluline on teostada projekti määratlemise faasis teostatavuse ja tasuvuse analüüsi raames uue haigla elutsükli kogumaksumuse hindamise analüüs, mille alla kuuluvad näiteks uue hoone energiatarbimise, haldamise ja opereerimisega seotud kulude analüüs ja keskkonnamõjude analüüs,“ ütles Martinson.

Vajalikuks peeti võimalikult laia ekspertide kaasatusega algavat projekti planeerimise etappi, milles koostatakse uue haigla funktsionaalne arengukava ja haigla ehitamise finantseerimise skeem, korraldatakse arhitektuurikonkurss ning koostatakse üleminekuplaanid, kuidas osalevad keskhaiglad uue haigla ehitamisel.

Projekti teise faasi töö võiks hinnanguliselt kesta kuni kaks aastat ning nõuda umbes 50 miljonit eurot.

Tallinna Haigla kompleksi valmimisel ühinevad praegused linna keskhaiglad AS Ida-Tallinna Keskhaigla ja AS Lääne-Tallinna Keskhaigla uueks haiglaks – Tallinna Haiglaks, mille eesmärgiks on luua uus kvaliteet arstiabi osutamisel ja kättesaadavuse parandamisel nii Tallinnas kui ka kogu Põhja-Eestis.

Haigla ravivoodite arv peaks ulatuma 700 voodikohani, oluliselt suurenevad päevaravi võimalused ning arvestatakse kiirelt areneva taastusravi vajadusi.

Tugiteenuste logistiliselt optimaalne korraldamine on oluline nii ravitöö läbiviimisel kui hoonete haldamisel. Erakorralise meditsiini osakond on haigla visiitkaart, mis rajatavas haiglas peab jõudma tipptasemele.

Eeldatavasti kulub projektiga lõpule jõudmiseks ehk uue haiglakompleksi täismahus tööle rakendamiseks vähemalt kuus aastat. Projekti kogumaksumus on 480 miljonit eurot.

Rajatava haigla asukohaks on Narva mnt 129 krunt pindalaga 63 836 m2 (6,4 ha). Uue haigla piirkonnas elab ligi 200 000 inimest.

Projekti „Tallinna Haigla“ on tutvustatud sotsiaalminister Jevgeni Ossinovskile.

Tallinna Haigla visioon valmib suveks
Kuula artiklit

Tallinna Haigla visioon valmib suveks

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099