Ema ülekaalulisus ja diabeet on seotud lapse autismiriskiga

Kui emal esineb nii ülekaal kui ka diabeet, võib tema lastel neli korda tõenäolisemalt välja kujuneda autism, leiavad teadlased.
Kui emal esineb nii ülekaal kui ka diabeet, võib tema lastel neli korda...

Kuigi autismi põhjused on seni paljuski ebaselged, on üha rohkem tõendeid, et selle haigusseisundi risk võib sõltuda sünnieelsetest faktoritest. Hiljuti läbiviidud uuringu käigus leiti, et tulevase ema ülekaalulisus ja diabeet võivad seda riski suurendada.

USAs asuva Johns Hopkins Bloombergi Rahva Tervise Kooli teadlased viisid läbi uuringu, milles tehti kindlaks, et lastel, kelle emadel esines nii ülekaalulisus kui ka diabeet, oli autismi väljakujunemine neli korda tõenäolisem kui normaalses kaalus mittediabeetikutest emade lastel. Teadlaste tähelepanekud on avaldatud ajakirjas Pediatrics.

“Me oleme kaua teadnud, et ülekaalulisus ja diabeet ei tee ema enese tervisele head,” ütles uuringut juhtinud arst Xiaobin Wang. “Nüüd on meil lisaks tõendeid, et need seisundid mõjutavad ka nende laste närvisüsteemi pikaajalist arengut.”

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) andmete kohaselt diagnoositakse autismispektri häire ühel igast 68 lapsest.

Selle häire diagnoosiga laste arv on viimasel kahel aastakümnel märkimisväärselt kasvanud. Aastal 2000 esines see ligikaudu ühel igast 150 lapsest.

Eksperdid pole kindlad, kas juhtude kasvu on põhjustanud haiguse sagenemine või lihtsalt diagnoosimeetodite täiustumine.

Aastal 2011 hinnati 40 uuringu metaanalüüsis seost autismispektri häire tekkimise riski ning sünnieelsete ja -järgsete faktorite vahel. Jõuti järeldusele, et “leidub tõendeid, mis viitavad võimalusele, et erinevate tingimuste mõju, mis põhjustavad sünnieelse ja -järgse tervise üldist halvenemist, võib seda riski suurendada.”

Ema stress võib loodet kahjustada

Uuringus analüüsis Wang koos kolleegidega Bostoni meditsiinikeskuses perioodil 1998–2014 viibinud 2734 ema-lapse paari andmeid. Andmete hulka kuulus ema raseduseelne kaal ja diabeedi olemasolu, sealhulgas rasedusdiabeet. Lapsi jälgiti alates sünnist sünnijärgsete visiitide ja haiguslugude uurimise abil.

Järelvaatlusperioodil tegid teadlased kindlaks autismispektri häire esinemise 102 lapsel. Neil, kelle emad olid ülekaalulised ja enne rasedaks jäämist diabeedidiagnoosiga, oli autismispektri häire väljakujunemine neli korda tõenäolisem võrreldes lastega, kelle emad olid olnud normaalkaalus ega põdenud suhkurtõbe.

Autismispektri häire väljakujunemise tõenäosus oli märkimisväärselt suurem ka lastel, kelle ülekaalulistel emadel tekkis rasedusdiabeet.

“Meie uuring näitab, et autismirisk saab alguse emaüsas,” märkis üks uuringurühma teadlastest M. Daniele Fallin. “Nüüd on meie jaoks oluline välja selgitada, kuidas ülekaalulisuse ja diabeedi kombinatsioon loote tervise halvenemisele kaasa aitab,” lisas ta.

Fallin selgitas, et on olemas erinevaid hüpoteese, miks ema ülekaalulisus ja diabeet võib laste autismispektri häire riski suurendada, eelkõige asjaolu tõttu, et ülekaalulisus ja diabeet võivad põhjustada nii stressi kui põletikku.

“Ühe hüpoteesi kohaselt võib ema rasedusaegne stress kahjustada nii ema kui loote immuunsüsteemi ning esineb mitmeid teooriaid, kuidas võib kahjustatud immuunsüsteem ja põletik avaldada negatiivset mõju närvisüsteemi arengule ning põhjustada konkreetselt autismi riski,” rääkis Fallin.

Teise hüpoteesi kohaselt, mille puhul on lisandunud üha rohkem tõendeid, võib ema folaadivarudel olla autismi eest kaitsev mõju. “Ülekaalulisusega on seotud madalam folaaditase, mis võib piirata folaadi kaitsvat mõju autismiriski suhtes,” lisas ta.
Kuna tegemist oli vaatlusuuringuga, ei saa hüpoteese tõestada. Kuid tulemused lubavad arvata, et just need on valdkonnad, mida tuleks täiendavalt uurida.

Uuringud lähevad detailsemaks

Fallin ütles, et teadlased tahaksid välja selgitada, mis täpselt ülekaalulisuse ja diabeedi juures loote aju arengut pärsib ning kuidas saaks last ootavate naiste tervise mõjutamine parandada ka lapse tervist, sealhulgas autismispektri häire tekkimise riski.

“Me loodame viia oma valimi hulgas läbi rohkem biomarkerite molekulaaruuringuid ning teha lisaks koostööd kolleegidega loomsete mudelite uurimisel ja teistes närviteaduste valdkondades, et neid mehhanisme mõista,” ütles ta. “Samuti sooviksime me teha koostööd preventsiooniteadlastega, et hankida rohkem teadmisi sellest, kuidas parendada ja hinnata tegevusi, mille keskmes on tervise edendamine rasedatel ja sünnitusealistel naistel,” lisas M. Daniele Fallin.

Hiljuti avaldas Scientific Reports uuringu, mis näitas olulist seost konkreetse geeni, autismi ja haiguse vahel, mida nimetatakse 22q11.2 deletsiooni sündroomiks.

Lisa kommentaar

  • Medical News Today
    tõlkis Kalle Klein

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.