Imetamisvalu on seotud sünnitusjärgse depressiooniga

Võimalik, et sünnitusjärgse depressiooni mõjul tajuvad naised lapse imetamist tegelikust valulikuma või füüsiliselt raskema kogemusena.
Võimalik, et sünnitusjärgse depressiooni mõjul tajuvad naised lapse imetamist...

Suurbritannias läbi viidud väikesemahulise uuringu kohaselt võib naistel, kes lõpetavad imetamise valu või füüsiliste raskuste tõttu, olla sünnitusjärgse depressiooni tõenäosus suurem kui neil emadel, kes lõpetavad imetamise muudel põhjustel.

Depressiooni väljakujunemine pärast imetamist võib olla seotud sellega, mil määral tunnevad naised, et neil on kontroll põhjuste üle, mis neid imetamist lõpetama sunnivad, ütles uuringut juhtinud Amy Brown Walesi Swansea Ülikoolist. 

“Kui nad tunnevad, et peavad seda tegema valu või füüsiliste raskuste tõttu, ei pruugi nad selleks niivõrd valmis olla ja tahaksid tegelikult jätkata, ent tunnevad, nagu oleks neil valikuvõimalus käest võetud,” lisas Brown. “Nad võivad ühtlasi muretseda, et teevad seda valesti või et nad on milleski süüdi.”

Rinnaga toitmise lõpuaeg loeb

Brown analüüsis koos kolleegidega küsimustikke, mille olid täitnud 217 naist, kes olid alustanud oma laste imetamist pärast nende sündi, kuid lõpetanud selle enne kuue kuu möödumist. Küsimused puudutasid imetamise kestust, lõpetamise põhjusi ning mõõtsid ka depressioonitaset.

Naiste keskmine vanus oli 32 aastat ning enamik neist olid abielus või elasid koos elukaaslasega. Enamasti oli neil kutsetöö või juhtiv töökoht ning vähemalt osaline kõrgharidus.

Ajakirjas Journal of Advanced Nursing avaldatud tulemused näitasid, et mida varem naised imetamise lõpetasid, seda kõrgem oli nende küsimustike põhjal kindlaks määratud sünnitusjärgse depressiooni skoor. Seda seost võib selgitada eelkõige naiste imetamiskogemustega. Valu, katkised nibud, rinnanakkused ja probleemid piima tootmise või imikute korralikult imema saamisega olid lõpetamise põhjused, millega seostus teiste põhjustega võrreldes suurem depressiooni väljakujunemise risk.

Imetav ema võiks saada nõustamist

Siiski on teadlaste sõnul võimalik, et sünnitusjärgse depressiooni mõjul tajuvad naised lapse imetamist tegelikust valulikuma või füüsiliselt raskema kogemusena.

Viidatava uuringu puuduseks, mida ka teadlased ise tunnistavad, oli valim, mis koosnes keskmisest vanematest esmasünnitanutest, kelle haridus- ja karjääritase oli üldise rahvastiku näitajatest ilmselt kõrgem. Teadlaste sõnul ei pruugi ka küsimustik võimaldada depressiooni täpselt mõõta. 

Sellegipoolest näitavad saadud tulemused Browni sõnul naiste vajadust abi saamiseks, mis võimaldaks neil imetamisega seonduvaid probleeme lahendada. Sellist abi saaksid pakkuda arstid, ämmaemandad või vabatahtlikud organisatsioonid. 

 

Lisa kommentaar

  • Reuters
    tõlkis Kalle Klein

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.