Usaldamatus laseb haigekassal aadrit

Meditsiin on ühtpidi üks kõige innovaatilisemaid erialasid, kuid teisalt ka konservatiivsemaid, sest iga eksimus võib maksta inimelu. Seega on konflikt alati ettevaatliku meditsiini ja innovaatilise IT vahele justkui sisse programmeeritud.

Apteekrite iidset tarkust, et ravimit tuleb kontrollida enne väljastamist kolm korda, on arvuti puhul vist keeruline kasutada. Piisab ühest pilgust, aga kolm korda samal asjal klikkida on veidi imelik. Ilmselt just sellest samast mitmekordse kontrolli vajadusest johtuvalt ei kipu meedikud tervise infosüsteemi ehk TISi usaldama. Vähemasti viitab sellele soovimatus saata sinna näiteks patsiendi veregrupi andmeid ja neid hiljem kasutada. Kuigi tegemist on lihtsa tähekombinatsiooniga, mis elu jooksul ei muutu, on sellega eksimisel saatuslikud tagajärjed.  Ikka jääb õhku küsimus, et äkki on seal näpukas?

Meditsiiniuudised leiab, et oleks aeg muuta oma suhtumist ja hakata e-tervist rohkem usaldama. Tegemist ei peaks olema tüütu kohustusega dokumente ladustada, vaid pidevalt kasvava vajaliku infoallikaga, mis kiirendab tööd ja säästab raha.

Inimlik hirm lähtub loogikast – äkki on süsteemis viga, sest inimene ongi ise see, kes võib vigu teha. Samas võib küsida, kas me usaldame kalkulaatorit? Saab ju väita, et kui liidame 2+2, saame kohe mõttes ka vastust kontrollida. Kuid kas me siis kontrollime ka selliseid tehteid, mille vastust me tegelikult peast ei tea? Seega kalkulaatorit me oleme juba harjunud usaldama.

 TISi puhul pole ju tegemist süsteemiga, kus teenusepakkujad saadavad dokumendid kuhugi ja kellelegi, kes sisestab neid, higimull otsa ees. Sellist süsteemi poleks tõesti põhjust usaldada. Tänapäevane arvuti ladustab info täpselt ja kiretult, võimaldades seda taaskasutada. Mudugi ei saa välistada inimlikke vigu, kuid neid võib juhtuda ka teiste asjadega, näiteks ravimdoosi suurust määrates.

Usaldamatus ja korduvate analüüside tegemine on nagu aadri laskmine, mis kunagi oli ilmselt õigustatud, kuid mida ravimeetodina tänapäeval enam ei kasutata. Sedapuhku  on aadriks aga haigekassa rahavarud, mida vähehaaval, kuid järjekindlalt kulutatakse.       

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.