Ain Suurkaev: Maagia on jäänud lõpuni avamata

Minu jaoks on see maagiline lühend GKS täielikult veel avanemata. Kõik selgitused, mis selles osas antakse, ei ole kuidagi seotud geograafiaga. Selgitused selles sisus räägivad vastutuse ja kompetentsi koondamisest ning kättesaadavuse tagamise otsustamisest kahes Eestimaa linnas – Tallinn ja Tartu.

Kui me räägime majanduse arendamisest Lääne-Virumaal ja Rakveres, ettevõtluse ning pere arengu toetamisest piirkonnas, siis sündmused (tervishoiu teenuse osutamine) peavad sisuliselt toimuma Lääne-Virumaal ja Rakveres.

Ebakindlus. Kui me räägime Eestimaa riigikaitse tänasest olukorrast ja perspektiivsest arengust, siis linn nimega Tapa asub Lääne-Virumaal ja sealt on Rakveresse kindlasti lühem maa kui Tallinnasse. Kui me räägime suvitajast, siis merd pole ka plaanis Lääne-Virumaalt kuhugi ära koondada ja suvitajate hulk on seni näidanud kasvutrendi. Tööandjad on meil juba väljendanud ebakindlust, kas nende tegemistel on siin piirkonnas enam perspektiivi, kui haigla teenuse osutajana ei oma enam riigi poolt tehtud otsustest lähtuvalt kohapealset kompetentsi olulistes valdkondades. Noored pereemad on täna veel õnnelikud, kui meil on perearstide hulgas ja haiglas pediaatreid. Kui selle eriala kompetentsid ka kõik projekti „Tallinn-Tartu“ mõistes siit ära kaovad, siis kaob noor pere maalt – tal ei ole enam kindlust siin asuda, siis kaob töövõtja ja tööandja. Ühel pole kindlus investeerida, teisel kindlust elada, ja nii me seda Eestimaad siis arendame. Ikka vaid valdkonna põhiselt, tervikut nägemata.
Et valu mõista, selleks peab seda ise tundma. Meie seda siin tunneme, aga pelgad sõnad ei ole meid seni aidanud, et sõnumit ka otsustajateni seal 100 kilomeetri kaugusel kanda. Kahjuks on see nii.

Võrgustumine. Mis puutub aga müstilist sõna „võrgustumine“, siis me peame lugu, toetame ja soovime arendada „kompetentsikeskuste põhist“ koostööd. Selge, et teadmuskeskused koonduvad suurematesse keskustesse. Kas selleks peaks ka mingi „võrgu kuduma“, on minu jaoks esialgu selgusetu. Kohe ei pea hakkama peret mängima. Head sõbrad ja koostööpartnerid on sama väärtuslikud. Need on väga väärtuslikud suhted ja neist peab samamoodi lugu pidama kui peresuhetestki.

Lisa kommentaar

  • Ain Suurkaev
    Rakvere haigla juhataja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.