Kuula artiklit
20. aprill 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadusprojektid said Horisont 2020 Twinning meetmest 7 miljonit eurot toetust

Toetust said neli Tartu Ülikooli projekti.
Foto: ut.ee
Seitse eestlaste koordineeritud teadusprojekti said Horisont 2020 Twinning meetmest kokku enam kui 7 miljonit eurot toetust, et tugevdada Eesti ülikoolide ja teaduskeskuste üldist teadus- ja innovatsioonivõimet teaduspartnerluste ja teadmiste jagamise kaudu koostöös mainekate Euroopa ülikoolidega, kajastab Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste kodulehekülg.

Kokku esitati 553 taotlust, neist rahastati 66 projekti, sh neli projekti Tartu ülikoolist ja üks projekt vastavalt Tallinna tehnikaülikoolist, Eesti maaülikoolist ja Tallinna ülikoolist.

Tartu ülikooli teadusprorektor Marco Kirm sõnas, et Eesti võib esimese Twinning vooru tulemusega väga rahule jääda, sest meie teadlaste edukus oli kaks korda kõrgem kui Euroopa keskmine. Nimelt oli Eesti 66 rahastatud projekti hulgas oma seitsme teadusprojektiga 3. kohal. Kõige suurema korje tegi 11 projektiga Portugal ning teisel kohal oli üheksa projektiga Rumeenia. Tihedas konkurentsis saavutada teadusrahade jagamisel kolmas positsioon näitab Eesti teaduse kõrget kvaliteeti.

Antud rahastus võimaldab mh arendada ja laiendada teadustöötajate ja doktorantide personaalseid oskusi, täiendada oma pädevusi koostöös juhtivate professoritega ning arendada välja Eesti teadustaristu nähtavust ja kättesaadavust, nii välispartnerite kui ka rahvusvaheliste ettevõtete suunal.

Eestist said rahastuse järgnevad meditsiiniteemalised projektid:, mille eesmärk on koostöös Lausanne’i ülikooli ja Helsingi ülikooliga tõsta teaduskompetentsi Eestis haigusmehhanismide, genoomika-põhise varase diagnoosimise, usaldusväärse haigusriskide hindamise ning oomikate-põhise ravistrateegia valiku osas, aga ka tuua antud valdkond lähemale praktiseerivatele arstidele tutvustades genoomika saavutuste rakendusvõimalusi meditsiinis.

Tartu ülikooli Eesti geenivaramu projekt ePerMed summas 999 750 eurot

Tartu ülikooli siirdemeditsiini tippkeskuse projekti CETM (toetus 1 072 438 eurot) kaugem eesmärk on meditsiinivaldkonna alusuuringute parem ja kiirem rakendamine kliinilises meditsiinis. Koos partneritega Karolinska instituudist ja Londoni ülikooli kolledžist (UCL) pööratakse põhitähelepanu immunoloogilistele ja neuroloogilistele haigustele, mis kujutavad endast kogu tervishoiusüsteemile suurt proovikivi nii Euroopas kui ka laiemalt.

Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi projekt WIDENLIFE sai toetust summas 1 064 607,50 eurot. Projekti eesmärk on saada koostöös Oxfordi ülikooli ja Leuveni Katoliku ülikooliga Ida- ja Põhja-Euroopa regiooni juhtivaks teadus- ja õppekeskuseks naiste tervise, viljakusmeditsiini ja looteuuringute ning saadud teadmiste praktilise rakendamise alal.

Eesti maaülikool koostöös Tartu ülikooli, Kopenhaageni ülikooli ja Sheffieldi ülikooliga said kokku 1 001 250 eurot toetust loomse reproduktiivmeditsiini ja embrüote tehnoloogia valdkonna arendamiseks. SEARMET projekti eesmärk on partnerite abiga arendada Eesti maaülikooli teaduslikku võimekust ning innovaatilist lähenemist antud valdkonnas. Lisaks ühiste kontaktide ning seoste loomisele inimeste siirdemeditsiini uuringute valdkonnas, suurendab EMÜ oma teadusuuringute taset läbi töötajate kogemuste ning asjatundlikkuse arendamise, laiendab oma potentsiaalsete partnerite ringkonda ning suurendab organisatsiooni üldist võimekust antud valdkonnas tegutsemiseks.

Veel said toetust järgnevad projektid:

Enam kui miljoni euro suurune toetus anti Tartu ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi projektile UPTAKE Venemaa ja Ida-Euroopa uuringute alase teadustegevuse arendamiseks koostöös Uppsala ülikooli Venemaa ja Euraasia uuringute keskuse ning Kenti ülikooliga. Kolme aasta jooksul korraldatakse kolm suurt konverentsi ja neli noorteadlastele ja doktorantidele suunatud suve- ja talvekooli. Samuti toetatakse külalisloenguid, konverentsisõite ning teadlaste koostööd Venemaa ja Ida-Euroopa ühiskondade ja poliitika uurimisel.

Tallinna tehnikaülikooli arvutitehnika instituudi projekt TUTORIAL sai 1 miljoni euro suuruse toetuse TTÜ võimekuse tõstmiseks nanoelektroonikal põhinevate usaldusväärsete küberfüüsikaliste süsteemide valdkonnas. Projekti partneriteks on Delfti tehnoloogiaülikool, Torino polütehnikum ning Saksa kosmosekeskus DLR.

Tallinna ülikool sai 1 014 000 euro suuruse rahastuse projektile „Hurmur: inimõigused – tõstame ühiselt tipptaset“, mis laiendab otsustavalt inimõiguste maailmatasemel uurimispiirkonda Euroopas. Projekti partnerid on Kieli ülikool ja Taani inimõiguste instituut. Projektis keskendutakse uute inimõiguste ning inimõiguste suhtelisuse teadusuuringutele. Asutatakse rahvusvahelise levikuga teadusajakiri “East European Yearbook of Human Rights” ning põhiõiguste uurimiskeskus.

Teadusprojektid said Horisont 2020 Twinning meetmest 7 miljonit eurot toetust
Kuula artiklit

Teadusprojektid said Horisont 2020 Twinning meetmest 7 miljonit eurot toetust

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099