Kui head ja vajalikud on ikkagi statiinid?

Professor Margus Viigimaa
Professor Margus Viigimaa

Kolesterooli langetavate statiinide plusside ja miinuste teemal arutleb Põhja-Eesti Regionaalhaigla sisehaiguste kliiniku kardioloogiapolikliiniku südametervise kabineti ülemarst ja kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa.

Kolesterooli ei saa Viigimaa sõnul muidugi müstifitseerida – see pole ainuke kardiovaskulaarhaiguste (KVS) riskitegur. Lisaks on tähtis, kuidas inimene toitub, kas ta suitsetab, milline on tema vererõhk jne. “Ma pole aga nõus sellega, et kolesterool polegi riskitegur. On küll,” jätkas arst.

Ta tõi näiteks 1990ndate alguse uuringu, mis hõlmas seitsme riigi andmeid. Selgus, et Põhja-Euroopas on inimestel kolesterooli tase kõrgem, Jaapanis madalam ja esineb otsene sõltuvus kõrge kolesterooli ning KVSi haigestumise vahel. 

“Selge see, et näiteks alla 50aastastel naistel ei määra kõrge kolesterool nii palju,” lausus Viigimaa. Ta tõi esile 2015. aastal TLÜs kaitstud doktoritöö, kust selgus, et LDL kolesterool oli piiri peal ainult alla 30aastastel, üle selle oli juba kõrgem. Ideaalis peaks see olema alla 3 mmol/l, aga vanuses 60–64 oli näit 3,9 mmol/l.

Jätkates LDL kolesterooli teemal, tasub Viigimaa sõnul meenutada, et imetajatel ja vastsündinutel on see 1 mmol/l, samas suurusjärgus ka näiteks Hiina maapiirkondade elanikel, kus pole saastet. Läänes on inimestel LDL kolesterool kaks korda kõrgem kui arengumaades. Euroopas on see keskmiselt 3,4 mmol/l. Vanusega näit tõuseb. “Jääb küsimus, miks see on beebidel madal, sest LDL on vajalik rakkude arenguks, ja beebi ju areneb kiiresti?” rääkis professor.

Tänavu augusti lõpus Roomas ja mais Türgis esitletakse uusi düslipideemia ja preventsiooni ravijuhiseid, mis ei erine selles osas varasematest. “Euroopa ravijuhised kooskõlastatakse erialaseltsides, neis on koos parimad spetsialistid, ja ravijuhised soosivad statiine,” rääkis ta.

Muidugi on vahe, kellele statiine määrata. Primaarses ennetuses, eriti naistel, ei peaks arstid tema sõnul olema liiga agressiivsed. Kui on aga olnud infarkt või veres naastud, siis on vaja agressiivset ravi. “Ootame USAst kokkuvõtteid kahe uue kolesteroolilangetaja (PCSK9) kohta,” sõnas Viigimaa.

“Kui eesmärk oleks 1,8 mmol/l, siis uute ravimitega suudame LDL taseme viia isegi 0,5 peale – aga sealt võib juba tõesti tekkida küsimusi, mida see kaasa toob. Ilmselt saame mõne aasta pärast teada, kas see tekitab kaugmõjusid.”

Statiinidel on ka kõrvaltoimed. Neid süüdistatakse vähihaigustes, enesetappude ja Alzheimeri tõve soodustamises. “Samas on leitud, et need on ka vähivastased ravimid. On leitud, et statiinid parandavad kognitiivseid võimeid,” jätkas Viigimaa. Suured analüüsid näitavad, et pole neil mõju ei vähile ega ka Alzheimeri tõvele.

Viigimaa sõnul on Eesti arstid olnud ohutusele orienteeritud. Kasutatakse keskmisi annuseid, maksimumdoose üliharva.

Info kõrvaltoimete kohta on vastuoluline

Statiine süüdistatakse vähktõve, enesetappude ja Alzheimeri tõve põhjustamises. Kõrvaltoimeid statiinidel on, ja selle kohta on ka kirjandust.

Olemas on kõrvaltoimed lihastele ja maksale. “Neid monitooritakse ja need tekivad reeglina ka kohe esimestel kuudel. Enamus inimesi saab statiine võtta muretult aastakümneid,” rääkis professor Margus Viigimaa. “Olin ise ühe uuringu juhtgrupi liige, milles 96% said rahus võtta statiine pärast infarkti.”

Umbes 5–10% inimestest ei saa pikka aega statiine võtta. “Mul on patsiente, kellel on lihasvalusid, oleme vähendanud doose, aga enamasti on valud leebed. Mida suurem on doos, seda suurem on ka kõrvaltoime risk,” selgitas ta.

Viigimaa sõnul on Eesti arstid olnud ohutusele orienteeritud: kasutatakse keskmisi annuseid, maksimumdoose üliharva.

Eestis ei ole tema andmetel esinenud ühtki tõsist lihaskahjustust statiinide kasutamisel.
“Katkestame ravi kohe, kui tekivad lihasvalud ja ohtlik lihasensüümide tõus vereanalüüsil,” kinnitas ta.

Ka olulisi maksakahjustusi pole esinenud. Maksaensüümide tõusu korral katkestatakse ravi ja eelneva maksakahjustuse korral statiine ei määrata.

“Igapäevatöös näen, et ohutusmarkerid on perearstidel üldreeglina hästi määratud ja nad on kõrvaltoimete osas valvsad,” lisas Viigimaa.

Annuseid polegi mõtet arutult suurendada – teada on, et kaks korda suurem statiinidoos langetab LDLi vaid 6%. “Huvitav on veel see, et kui statiinidega koos võtta antibiootikume, pole tulemuste lisaparanemist saadud, või koos E-vitamiiniga – ei mingit lisatoimet. Muidugi on iga patsient erinev ja sellest ka erinevad kõrvaltoimed,” jätkas Viigimaa.

Kaks uut ravimit on süstitavad, nende puhul on kirjeldatud süstekoha punetust, ülemiste hingamisteede ärritust, aga üldiselt pole erilisi kõrvaltoimeid kirjeldatud.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.