Kuula artiklit
29. aprill 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õdede liidus käärib

Õde Tiina Teder
Foto: Meditsiiniuudised, mu.ee
Äsja valitud õdede liidu president Tiina Teder astus ametist tagasi, sest avastas varasema juhatuse tegevuses vastuolu mittetulundusühingu seadusega, mille kohaselt määras eelmine juhtkond endale kõrgeid palku ilma üldkogu heakskiiduta.

Varasema juhi tegevuse suhtes kaaluti ka prokuratuuuri pöördumist, kuid sellest loobuti, vahendas neljapäevaõhtune "Aktuaalne kaamera".

Möödunud aasta lõpus valis Eesti Õdede Liit endale 12 aastat organisatsiooni juhtinud Ester Öpiku asemel juhiks Tiina Tederi. Toona teotahteline Teder on aga tänaseks presidendi ameti maha pannud ja ka liidust välja astunud.

"Kui meil on nüüd praegu nii, siis mina lihtsalt ei soovi olla selle organisatsiooni liige," ütles Teder.

See, millele Teder viitab, on vastuolu varasema juhatuse tegevusega, mille ta juhiks saades dokumentidest avastas. Tederi sõnul määras varasem juhatus eesotsas Ester Öpikuga palga ja hüvitised endale ise. Summa, mida president toona endale määras, oli "Aktuaalsele kaamerale" teadaolevalt 3200 eurot. Nendest summadest ei teadnud lihtliikmed aga mitte midagi ja tasu määramine läks vastuollu mittetulundusühingu seadusega.

"Ma võtsin veel ka advokaadibüroolt Lillo ja Lõhmus arvamuse. Meie arvamuse kohaselt oli üsna selge väljaütlemine, et need on avalikud organisatsiooni sees ja teatud institutsioon peab tegema otsuse, millised kujunevad juhtkonna palgad, aga mulle teadaolevalt neid otsuseid ei olnud lihtsalt tehtud," lisas Teder.

"Eesti Õdede Liidul on üldkogude vahel selleks volilogu, kes nende vahel on selleks volitatud on need otsused ka langetanud," sõnas Eesti Õdede Liidu volikogu esinaine Tiina Sildver-Kikas.

Volikogu kinnitab aga majandusaasta aruandes kogu summa, mitte juhtide tasusid eraldi. Tiina Teder ütleb, et kui lihtliikmed teaksid, kui palju juhid palka saavad, siis nad seda üldkogul heaks ei kiidaks. Õdede keskmine palk on praegu 1200 eurot.

"Aktuaalne kaamera" püüdis sel teemal korduvalt kommentaari saada ka pikaaegselt Eesti Õdede Liidu presidendilt ja praegu juhatusse kuuluvalt Ester Õpikult, aga tulutult.

Kuigi presidendi ametit pidanud Teder kaalus juhtumiga prokuratuuri minekut, siis otsustas lõpuks hoopis ise ameti maha panna.

Viimane piisk karikas oli pikaaegsel õdede liidu liikmel möödunud nädalal toimunud ühingu volikogu, kus Teder küll ise ei käinud.

"Kui ma kuulsin viimasest riiklikust volikogust, kuidas tegelilkult seda volikogu läbi viidi. Kuidas teatud perioodil inimesi eemaldati, siis mina tegelikult lihtliikmena ei pea seda õigeks," rääkis Teder.

"Arutelust ei jäänud volikogus keegi kõrvale. Kuid otsuseid langetab ja hääletab siiski volikogu. Arutlusel saavad kõik kaasa rääkida," märkis Tiina Sildver-Kikas.

"Aktuaalsele kaamerale" teadaolevalt on sarnaselt Tiina Tederile 4000 õde koondavast liidust viimastel päevadel välja astunud terve hulk liikmeid.

Õdede liidus käärib
Kuula artiklit

Õdede liidus käärib

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099