Eestis elanike kohta rohkem ravivoodeid kui vajalik

Voodi
Foto on illustratiivne.

Tervise Arengi Instituut avaldas analüüsi, mille eesmärk on kirjeldada haiglavõrgu arengukava (HVA) haiglate
efektiivsust ravivoodite ja kompuutertomograafide kasutamise põhjal.

Eesti haiglate ravivoodite fondist 82% asub HVA haiglates. HVA haiglates oli 2014. aastal peaaegu 92% kõigist Eesti haiglaravil viibinud patsientidest.
Ühe ravivoodi kohta on Eestis 2,25 täistööajale taandatud tervishoiutöötajat, sealhulgas õdesid 0,87. Haigla liigiti vaadates on kõige kõrgem tervishoiutöötajate arv ühe ravivoodi kohta piirkondlikes haiglates.
Kompuutertomograafid on kasutusel enamikes HVA haiglates. Aparaadi hõive aga varieerub neis palju. Teenusepõhine hõive lisauuringutega ületab aparaadi optimaalset kasutusaega mõnes haiglas mitmekordselt. Teenuse- ja arvepõhine hõive ilma lisauuringuteta jääb enamikes haiglates alla optimaalset kasutusaega. Üksnes kahes haiglas on aparaadi optimaalne kasutusaeg mõnevõrra ületatud.

Aastal 2014 oli Eestis 58 haiglat. Viimase 12 aasta jooksul on haiglate arv kasvanud 9 haigla võrra. Suuremad muutused on toimunud erasektoris. Kõige rohkem on muutunud õendushaiglate arv. Avalikus sektoris kasvas haiglate arv nelja ja erasektoris viie võrra.

Alates 2003. aastast on haiglaravivoodite arv 1000 elaniku kohta vähenenud kõikides Euroopa riikides. Viimaste OECD poolt avaldatud andmete järgi ei olnud Eesti haiglaravivoodite arvu langus 1000 elaniku kohta võrreldes teiste riikidega märkimisväärne: 5,7 voodist 1000 elaniku kohta 2003. aastal 5,0 voodini 2013. aastal (joonis 1). Soomes ja Taanis oli voodite arv 1000 elaniku kohta 2013. aastal vastavalt 4,9 ja 3,1. Rootsis oli see näitaja peaaegu kaks korda
väiksem kui Eestis.
Keskmiselt veetis üks hospitaliseeritu haiglas kaheksa päeva. Võrreldes 2003. aastaga ei ole keskmine päevade arv muutunud. See tähendab, et haiglaravivoodite arvu vähenemist 1000 elaniku kohta Eestis mõjutas hospitaliseeritute ja haiglast lahkunute patsientide arvu kasv ning seega ravivoodihõive. Ühe ravivoodi kohta oli aasta jooksul haiglaravil 33 patsienti ning keskmine voodihõive2 jäi veidi alla 74%. Samas WHO soovituslik voodihõive on 89–90%.
Üheks põhjuseks, miks Eestis voodihõive on madalam, võib-olla Eesti suurem voodite arv kui seda on 25 Euroopa Liidu (EL) riigi keskmine. Seega on Eestis elanike kohta rohkem voodeid kui vajalik. Suurem voodite arv võib omakorda mõjutada haiglas viibimise aega ja statsionaarsete ravijuhtude arvu. Üheks piiravaks teguriks on teenuse osutaja ja rahastaja vahelises lepingus sätestatud ravijuhtude arv ja ravijuhu keskmine maksumus.

Täpsemalt saab statistikaga tutvuda siin

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.