Bensodiasepiinide või bensodiasepiinisarnasete ainete väljastamist tuleb täpselt jälgida

Retsept.
Retsept.

Terviseamet edastab informatsiooni bensodiasepiinide või bensodiasepiinisarnasete ainete väljastamise kohta arstidele, mille Ravimiamet on saatnud ka apteekritele.

Apteekrid on teadlikud, et bensodiasepiinidele ja bensodiasepiinisarnastele ainele on retseptipõhiselt kehtestatud koguselised piirangud. Lisaks kehtib bensodiasepiinide ja bensodiasepiinisarnaste ainete väljakirjutamisele summaarne koguseline piirang - bensodiasepiine ja bensodiasepiinisarnaseid aineid samale isikule mitme retseptiga välja kirjutades ei või summaarne kogus ületada ühe retsepti kohta ette nähtud kahekordset maksimaalset kogust (sotsiaalministri 18.02.2005 määruse nr 30 „Ravimite väljakirjutamise ja apteekidest väljastamise tingimused ja kord ning retsepti vorm“ § 2 lg 61 kolmas lause). Apteeker saab summaarset piirangut kontrollida vaid siis, kui korraga soovitakse mitme retsepti alusel bensodiasepiine või bensodiasepiinisarnaseid aineid välja osta. 

Kui arst on samal päeval kirjutanud bensodiasepiine või bensodiasepiinisarnaseid aineid samale patsiendile välja suuremas koguses kui ühe retseptiga väljastada lubatud kahekordne maksimaalne kogus, tuleb teavitada arsti valesti väljakirjutatud retseptidest, et ta otsustaks kas väiksemas koguses ravimite väljastamise või mõne retsepti tühistamise üle. Kui arstiga ei õnnestu ühendust saada, siis võib ravimid väljastada, kuid palume sellistest retseptidest Ravimiametile teada anda. Piirangu järgimine on oluline ravimite väärkasutuse vähendamiseks.

Lisaks tuletame meelde, et narkootilisi ja psühhotroopseid aineid ei tohi välja kirjutada korduvretseptile (määrus nr 30 § 2 lg 13). Sellistel juhtudel palume toimida sarnaselt eelnevale – kui arstiga ei õnnestu ühendust saada, võib ravimi väljastada ühe retsepti alusel ning teavitada arsti valesti välja kirjutatud retseptist ning paluda veel realiseerimata retseptid annulleerida.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.