Kuula artiklit
23. mai 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tervikliku tervishoiu konverentsil esineb Hiina meditsiini innovaator

Yair Maimoni
Foto: Erakogu
14. juunil leiab Tallinnas aset tervishoiukonverents onkoloogilisest ravist, mille peaesineja on tõendus-põhise Hiina meditsiini esindaja doktor Yair Maimoni (O.M.D PhD), keda usutles Lääne-Tallinna Keskhaigla sisearst doktor Maibrit Loogna.

Yari Maimon on üle 25 aasta tegelenud tõenduspõhise Hiina ja integratiivse meditsiini ravimeetodite ning kliiniliste uuringutega.

Mida ütleksite enda tutvustuseks Eesti arstidele ja terapeutidele?

Olen väga pikka aega tegelenud Hiina meditsiini ravi ja uuringutega, kuid just viimastel aastatel on mul olnud võimalus töötada väga unikaalses rollis Iisraelis asuvas Lähis-Ida suurimas haiglas, Sheba meditsiinikeskuses, kus olen integratiivse onkoloogia uuringute üksuse juhataja. Meie üksus tegeleb nii kliiniliste uuringutega kui ka vähiravipatsientidele täiendravi võimaldamisega. Teeme koostööd väga erinevate tipphaiglatega üle maailma, näiteks Andersoni haiglaga USAs jne.

Mille poolest erineb tõenduspõhisus Hiina meditsiinis Lääne süsteemis levinud praktikast?

Tõenduspõhisus tähendab sama igas meditsiinipraktikas - eesmärgiks on jõuda objektiivsete tõenditeni, et ravimeetod on patsiendile tõhus ning samas ohutu. Uuringute läbiviimisel toetume samadele alustele nagu Lääne neditsiini kliinlistel uuringutel. Muidugi tuleb arvestada, et Hiina meditsiinis on olulisel kohal personaalne ja holistlik - tervikule suunatud lähenemine, kuid püüame siiski jõuda statistiliselt valiidsete ja üldistust lubavate tulemusteni.

Milliste uuringutega täpsemalt tegelete?

Tegeleme peamiselt randomiseeritud uuringutega, näiteks üks viimane suurim kliiniline uuring hõlmas keemiaravi saavaid rinnavähipatsiente, kus uurimisgrupis pooled manustasid taimeravipreparaati LCS101 (Protectival - saadaval ka Eestis sertifitseeritud toidulisandina - toim. ) ja ülejäänud platseebot. Uurisime eelkõige ravimipreparaadi mõju uuringus osalenute verenäitajatele ning täheldasime lõpuks olulist erinevust eri uuringugruppide vahel - ravimipreparaati manustanute vere näitajad olid kordades paremad. See tähendab, et nende immuunsus keemiaravi ajal oli tugevam, mis omakorda vähendab põletike tekkimise ja ka keemiaravi katkestamise riski. Sama taimeseguga tehtud viimane uuring näitas, et lisaks immuunsuse tugevdamisele omab ta otsest mõju ka kasvajarakkudele. Uurime ka akupunktuuri mõju ja kuumahoogude vähendamise võimalusi vähiravis. Üle aastate oleme uurinud sadu patsiente ning kokkuvõttes näeme, et Lääne meditsiin koostöös Hiina meditsiini meetoditega aitab tõsta patsientide üldist heaolu ja mõnedel juhtudel ka elumust.

Kuidas defineerite integratiivset meditsiini?

Minu pikaajalise praktika jooksul on terminid pidevalt muutunud. 20 aastat tagasi käsitleti seda, millega tegelesin, alternatiivravi uuringutena. Siis hakati rohkem rääkima täiendmeditsiinist ja nüüd peetakse õigemaks nimetada seda ala integratiivseks meditsiiniks. Kuid sisuliselt tegelen ikka sama teadusega, juba aastatuhandete vanuse Hiina meditsiini traditsiooni uurimisega. Teame ju hästi, et vähk on väga keeruline ja mitmetahuline haigus, mis mõjutab nii patsiendi füsioloogiat kui ka psüühikat, sellest tingituna on vajalik ka kõikehõlmav kompleksne lähenemine ravi planeerimisel. Mõistan, et on keeruline harjumuspäraseid lähenemisi muuta ja teaduse arenemise valguses pidevalt ümber õppida. Kuid me ei saa eirata seda, et teadusliku põhjaga uuringud näitavad, et on mitmeid looduslikke ja patsientidele ohutuid võimalusi nende keemiaravi negatiivsete mõjude vähendamiseks ja üldise enesetunde parandamiseks.

Väga paljud võivad end esitleda asjatundjatena täiend- ja alternatiivmeditsiini vallas. Kuidas siiski leida koostööks usaldusväärseid ja tõsiseltvõetavaid praktikuid?

Lihtsam on vastata küsimusele, keda ei tasu usaldada ega koostööks kaasata. Põhjalik taustatöö ja teineteise tundmaõppimine on väga oluline. Alati tasub vältida neid, kes lubavad liiga palju, küsivad liiga palju raha ja kes ei oska oma meetodi tulemuslikkust teaduslikult põhjendada.

Millest Tallinnas räägite?

Esiteks on mul hea meel osaleda sündmusel, mis esmakordselt tervikliku tervishoiu teemasid Eestis avab. Oma ettekandes annan ülevaate randomiseeritud kliinilistest uuringutest Hiina meditsiinis, mis hõlmavad nii bioaktiivseid botaanilisi preparaate keemiaravi kõrvaltoimete vähendamiseks ja immuunsüsteemi toetamiseks. Kindlasti räägin nii akupunktuuri kui taimsete preparaatide võimalustest vähiravipatsientide kõrvaltoimete vähendamisel ja elukvaliteedi parandamisel.

Eesti esimesest tervikliku tervishoiu koostöökonverentsist loe lähemalt siit.

Konverentsi korraldab MTÜ Terviklik Tervishoid koostöös Eesti Vähiliiduga.

Tervikliku tervishoiu konverentsil esineb Hiina meditsiini innovaator
Kuula artiklit

Tervikliku tervishoiu konverentsil esineb Hiina meditsiini innovaator

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099