Põlluveer: patsientide esindaja kahepalgelisus

Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Märt Põlluveer kirjutab Postimehes, et Eestis patsientide õiguste eest seisva ühingu juht ei mõista Eesti meditsiinisüsteemi tõelisi probleeme.

SMSiga saan loosoovitusi väga harva. Juba töömõtteis unustasin selle hommikul sootuks. Kummatigi tuli mul lõunalauas vastu võtta veel kord «Kas sa seda oled lugenud» tüüpi annotatsioon. Eurostati uudiskirja oli kommenteerida võtnud patsientide esindusühing, tehes seda tavapärasel meedikuid ründaval moel.

Lõppevas maikuus avaldas Euroopa statistikaamet uudisnupu, mille järgi arvestatav kogus inimesi peaks edasi elama, kuigi nad on juba mitu aastat surnud. Eestikeelse loo pealkiri aga formuleeriti viisil, mis väitis olevat võimaliku surma ära hoida. Pean ütlema, et see ei ole võimalik. Arstid, tõsi küll, saavad elukaart pikemaks venitada, kuid lõpp on meile kõigile juba alguses teada. Kohane formuleering oleks olnud «edasi lükata».

Aruande sisuks on üsna lihtne alusidee. Inimene ei peaks surema teatud haigustesse (näiteks ajuinsult) enne 75. eluaastat. Kui sureb, siis idee poolest oli surm edasilükatav. Uudis on ingliskeelne ja vist on probleemiks sõna «healthcare» tõlkimine. See tähendab tervishoidu kõige üldisemas mõttes. Mitte ainult ravimist. Muuseas hõlmab see ka tervist säästvat elustiili.

Siirdeühiskondadele (sh Eestile) on paljude pahede hulgas omane ka kõrgem suitsetamise määr, mis on peamisi ajuinsuldi põhjuseid. Ennetuse kontseptsioon on ühingule vist võõras, sest miks muidu on kogu kommentaar pööratud «vale ravi määramise trendi» vastu. Ravimine on teadagi tagajärjega tegelemine. Absoluutne enamik tervisehoobasid on inimese enda käes. Tõeline puänt puudutab aga ravijärjekordi.

Patsientide esindusühingu juhi Pille Ilvese sõnade kohaselt ei ole pikad ravijärjekorrad probleemiks, kuna mujal on need veel pikemad. Arutluskäik on juba loogikast lähtuvalt jabur. Mis te virisete, mujal on veel hullem. Ka ajab Ilves segi tervishoiukorralduslikud fundamentaalmõisted, soovides, et Eestis antaks erakorralist plaanilist abi. Kuidas peaks toimuma näiteks liigeseproteesi asetamine kopsupõletiku foonil? Pannes nakatunud organismi võõrkeha (proteesi), muutub see ometi kohe ise nakkuskoldeks. Bakterid lihtsalt kinnituvad sellele. Ravijärjekorrad on Eestis väga suur probleem ja on pehmelt öeldes kummaline, et end patsiente esindavaks nimetav MTÜ väidab risti vastupidist. Viimane sunnib aga küsima: millise organisatsiooniga on õigupoolest tegemist?

Loe täismahus siit.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.