Aivar Einmanni ettepanekud patsientide omaosaluse vähendamiseks

Aivar Einmann.
Aivar Einmann.

Teva Eesti filiaali juhataja Aivar Einmann Teva Eesti esindusest teeb töö- ja tervishoiuministrile Jevgeni Ossinovskile ettepaneku muuta määruse „Ravimite väljakirjutamise ja apteekidest väljastamise tingimused ja kord ning retsepti vorm“ sõnastust, et tagada patsiendile odavaim ravim

"Määruse nr 30 § 6 l 5kohaselt peab ravimi väljastaja, juhul kui ravimi väljakirjutamisel on kasutatud ravimi toimeaine nimetust, pakkuma patsiendile sobivate ravimite hulgast ravimpreparaati, mille puhul on patsiendi omaosalus ravimi eest tasumisel vähim. Teeme ettepaneku muuta sõnastust järgmiselt: Kui ravimi väljakirjutamisel on kasutatud ravimi toimeaine nimetust, peab ravimi väljastaja pakkuma patsiendile sobivate ravimite hulgast ravimpreparaati, millele on kehtestatud ravikindlustuse seaduse alusel piirhind ja sõlmitud hinnakokkulepe ja selle puudumisel ravimit, mille puhul on patsiendi omaosalus ravimi eest tasumisel vähim," kirjutas Einmann kirjavahetuses sotsiaalministeeriumiga.

Hinnakokkuleppega ravim pole alati soodsam

Einmanni sõnul ei pruugi hinnakokkuleppega ravim alati olla soodsaim ravim. Piirhindu arvutatakse kvartaalselt, vahepealsel ajal võib aga mõni teine ravimitootja, kelle toode ei ole kaetud hinnakokkuleppega, otsustada juba müügiloleva ravimi puhul (mis on piirhinnast kõrgema hinnaga) hinda langetada nõnda, et see muutub madalamaks odavaimast hinnakokkuleppega ravimist. "Enamasti on sel puhul hinnavahe 1-2 senti kuid juba hinnakokkuleppel oleva ravimi hinna korrigeerimine ja uue hinnakokkuleppe sõlmimine ja piirhindade arvutuseni läheb aega, kuna see toimub kvartaalselt," selgitas Einmann. Selles olukorras on tema sõnul apteekril kohustus pakkuda odavaimat toodet, samas aga hinnakokkuleppes oleva ravimi hinda ei saa enne uut kvartalit korrigeerida. Hinnakokkuleppega ravimit ähvardab apteegis seetõttu aegumine ning see kuulub utiliseerimisele, mis põhjustab apteegile ja ravimitootjale täiendavaid kulusid. Antud olukorras kaob ravimitootjal huvi hinnakokkuleppeid sõlmida, kuna sellega on võetud riigi ees suur kohustus ning kohustuse mittetäitmisel kaasuvad olulised rahalised kulud, samas ei anna riik enda poolt garantiid, et sellise kohustuse võtnud ravimitootja saab teiste hinnakokkulepet mitte sõlminud tootjate ees eelise.

"Hinnakokkuleppega hõlmatud ravimit peab järjepidevalt turustama ja see annab nii apteegile kui ka patsiendile kindluse, et tema ravim on pidevalt apteegist saada ja seda soodsaima hinnaga. Teised ravimitootjad võivad enda ravimite hindasid langetada vaid ajutiselt ja mõne aja möödudes taas tõsta ning neil puudub pideva kättesaadavuse kohustus. Eeltoodud muudatus annaks kindluse ravimitootjale, et tema võetud kohustus riigi ees on põhjendatud ning samuti annaks see kindluse apteegile ja patsientidele, et sobiv ravim on alati olemas," põhjendas Einmann. "Lisaks lihtsustaks muudatus oluliselt apteekri tööd, kuna ravimiseaduse § 45 p-st 9 kohaselt on apteek kohustatud hankima ennekõike hinnakokkuleppega ravimeid ja seejärel oleks tal ka kohustus seda eelkõige patsientidele pakkuma, mis välistaks olukorra, et hinnakokkuleppega ravimid aeguvad ning et neid varutakse apteeki ainult ravimiameti kontrollkäikudeks üks karp, mis ei võimalda patsiendil soovi korral kogu retsepti realiseerida," leidis Einmann.

Veel muudatussoovitusi

Lisaks palutakse hinnakokkuleppe lepingutesse lisada punkt, mille kohaselt sotsiaalministeerium teavitab leppe osapoolt vähemalt 30 päeva ette, kui lepe kaotab kehtivuse piirhinna muutuse tõttu. "Muudatus annab juba leppel olevale ravimitootjale võimaluse enda ravimi hinda korrigeerida, nii et apteegile ja patsiendile on endiselt tagatud soodsaim ja juba tuttav ravim ning välistab juba apteegis olevate ravimipreparaatide aegumise, kuna hetkel on apteekril kohustus pakkuda soodsaimat ravimit või tulevikus eelistatult hinnakokkuleppega ravimit," selgitas Einmann.

Samuti teeb Einmann ettepaneku muuta sotsiaalministri 08.12.2004 määruse nr 123 „Eesti Haigekassa ravimite loetelu koostamise ja muutmise kord ning loetelu kehtestamise kriteeriumide sisu ja kriteeriumidele vastavuse hindajad“ § 28 l 2 sõnastust järgmiselt: ravimi hind ületab 1,5 korda sellele kehtestatud piirhinda, võttes arvesse teiste sama toimeaine ja manustamisviisiga ravimite valikut ning hinda. "Muudatuse sisuks on praeguse „ebaproportsionaalse“ mõiste asendamine konkreetse hinnapiiriga, mis meie arvamuse kohaselt võiks olla pooleteist korda piirhinda ületav hind. Muudatus paneb kohustuse ravimitootjatel ka originaalpreparaatide hinda langetada ning see aitab patsientide omaosalust vähendada," hindas Einmann.

Veel tegi ta ettepaneku tõhustada ravimiameti järelevalvet apteegis olevate hinnakokkuleppel olevate ravimite osas, luues ühtse üleriigilise andmebaasi, mis võimaldab selekteerida apteekide kaupa, kas ja mis koguses on hinnakokkuleppe ravimid apteegis esindatud. "Ühtne andmebaas hoiab kokku inimressurssi, lihtsustab ja tõhustab oluliselt järelevalvet. See tagaks, et igas apteegis oleks olemas piisav kogus hinnakokkuleppel olevaid ravimeid (retsepti tervikuna välja ostmiseks) ning patsientidel on alati võimalus valida endale soodsaim ravim ning seeläbi hoida enda kulusid väiksemana. Kulude vähendamine parandab ravisoostumust ostes korraga välja kõik retseptid ja seeläbi vähenevad ka haigekassa kulutused tervishoiule üldiselt." 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.