Eiki Nestor: nende rahadega, mis tervishoius on, me varsti toime ei tule

Eiki Nestor.
Eiki Nestor.

Eesti Patsientide Liidu aastakonverentsil tõdes riigikogu esimees Eiki Nestor, et Eesti tervishoiusüsteemi on vaja raha juurde tuua. Samuti rõhutas Nestor, et Eesti vajab patsiendiseadust.

„See, et Eesti tervishoiusüsteem elas ilma suuremate probleemideta üle majanduslikult raske aja, näitas kõige enam selle süsteemi õigsust. Rääkides aga tulevikust, siis jõuavad valitsuse lauale peagi ettepanekud, mis on seotud tervishoiu rahastamisega. See põhimõte, et haigekassa valib teenuste pakkuja, on mõistlik. Üksnes nii on võimalik luua efektiivne tervishoiusüsteem. Sellise raha eest nii palju teenuseid kuskil ei saa,“ arutles Nestor.

Ta lisas: „Kindel teadmine on see, et kui me tervishoiusüsteemi raha juurde ei too, siis jäämegi vaidlema, kas lühendada ravijärjekordi või tõsta arstide ja õdede palku. See peab lõppema. Selge on see, et nende rahadega, mis on täna tervishoius, me varsti toime ei tule. Ja põhjus pole mitte see, et me elame kauem, vaid see, et uued teenused, mis tulevad ja jäävad, on õilsad, ausad ja head, aga maksavad meeletult palju!“

Nestori hinnangul tuleks perearsti teenus muuta rahastatavaks mitte ravikindlustusest vaid riigi muudest tuludest. See tähendaks ühtlasi ka seda, et ravikindlustamata inimesed pääseksid perearsti juurde.

„Üks eelnõu jäi tookord minu plaanidest vastu võtmata, riigikogusse see küll jõudis ja komisjon arutles hiljem veel kaks korda, aga jäi vastu võtmata. Olen veendunud, et Eesti vajab patsiendi seadust, mis aitab nii patsiente kui ka arste ja õdesid, kes teenust pakuvad,“ sõnas Nestor lõpetuseks.

Eesti Patsientide Liidu aastakonverents „Patsient ringis või ringist väljas“ toimus eile, 13. juunil Tallinnas. 

Eesti Patsientide Liit on 2001. aastal loodud ühing, mille eesmärk on olla patsiendikeskse tervishoiusüsteemi arendamise eestvedajateks -  kaitsta patsientide sotsiaalseid ning majanduslikke õigusi ja edendada patsiendikeskset tervishoiupoliitikat. Tegemist on ainsa patsientide esindusorganisatsiooniga, mis on patsientide enda algatatud, juhitud ja rahastatud.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.