Efektiivistamise tee on lõpuni käidud

Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka armastus, ütles isa. Sina oled teind ja minu ema tegi teda ka, ega muidu nii vara surnud; aga armastus ei tulnd, teda pole tänini Vargamäel. Nii kirjutas Tammsaare.

Ega seda suurt armastust vist haiglateski ole, kuigi tööd rabatakse seal sama hullult kui Vargamäe kuivenduskraavides. Kuid sarnaselt Vargamäega on siiski miski, mingi sordiini all tunne, mis enam sugugi lahti ei lase, sest ka haiglatest ei kipu arstid lihtsalt minema astuma, kuigi terve mõistus seda ilmselt teha käsiks.
Meditsiiniuudised leiab, et töö efektiivistamise tee arstide koormust tõstes on lõpuni käidud ja otsida tuleb teisi lahendusi.

Töökoormus on haiglates tõesti suur. Kuid mitte niivõrd töötunnid pole need, mis arste murravad, vaid pigem n-ö liinitöö juurutamine, kus kuue tunniga tuleb eriarstil läbi lasta 30 patsienti või päevakirurgias teha järjest 15 operatsiooni. Tõsi, need numbrid on enamasti liialdus, kuid juhtub ka selliseid päevi.
Haiglajuhtide ja haigekassa soov ravijärjekordi mingilgi moel kontrolli all hoida on mõistetav. Samas 3–4 patsiendi asemel tunnis vastu võtta 5 haiget või konveierlikult päevakirurgialõikusi teha pole jätkusuutlik lahendus, mis võiks pikka aega toimida.

Arst pole paraku hästi õlitatud robot, mis suudaks ööpäevaringselt ülitäpselt funktsioneerida. Ta on täiesti tavaline inimene, kes väsib ja ühel hetkel suure koormuse tõttu lihtsalt läbi põleb. Või eksib. Need, kel enese alalhoiuinstinkt tugevam, põgenevad välismaale.
Patsiendid on aga kaotajaks mõlemal juhul – kurnatud arst on pahur ja võib vigu teha, välismaale lahkunud arst ajab aga ooteaja veelgi pikemaks
Mis on lahendus? Nagu ikka taandub kõik rahale. Nagu Vargamäe vajas rohkem töökäsi, nii vajab ka haigla rohkem kinnimakstud töötunde, sest puudus pole mitte niivõrd arstidest kui just kinnimakstud ajast.
Ilmselt tuleb riigil vastu võtta rida ebapopulaarseid otsuseid, et haigekassa rahakotti senisest tõhusamalt täita ja rahvastiku vananemise ning järjest paraneva diagnostikaga sammu pidada.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.