Jankelevitsh: Apteekidel keerulised ajad

Tamro Balticsi tegevjuht Leon Jankelevitsh
Tamro Balticsi tegevjuht Leon Jankelevitsh

2015.aasta oli apteegipidajate jaoks kahtlemata väljakutserohke. Muutused seadusandluses määrasid suuresti aasta esimese poole tegevussuunad. Samas ei saa märkimata jätta, et möödunud aasta pakkus omakorda ka võimalusi, mida BENU Apteek kasutas, pean siin silmas näiteks haruapteekide avamisi suuremate linnade lähiümbrustes, kus on tekkinud palju elanikke ja vajadus apteegiteenuse järgi olemas.

Omades apteeke väga erinevates piirkondades vaatame tulevikuperspektiivi pikema pilguga ehk hindame juba täna, milline on apteegi käekäik lähimate aastate jooksul.

Kui ka tundub, et hetkel on apteegi asukoht, ümbritsev keskkond, ruumide suurus ja muud olulised faktorid justkui korras, siis meie jaoks on oluline, mis saab piltlikult öeldes homme ja ülehomme. Eelmisel aastal panustasime palju oma apteegiportfelli korrastamisele ja muutmisele. Kõik need üksused ei pruugi olla koheselt päeva pealt kasumis, kuna on tehtud suur investeering ruumidesse, et muuta need apteegipidamise nõuetele vastuavaks. Lisaks kulutused sisseseadele ja tehnikale. Kliendibaasi kasvatamine ja teatud kohtades ka piirkonnale sobiva sortimendi kujundamine võtab vähemal või suuremal määral aega.

Intensiivistunud konkurentsiolukord on tõstnud olulisel määral tegevuskulusid. Suurimad kulutekitajad nagu tööjõud ja rent on võrreldes varasemate perioodidega kasvanud senisest kiiremas tempos. Kriitiline on olukord tööjõu osas, kuna kvalifitseeritud tööjõu saadavus Tallinnast ja Tartust kaugemal asuvates piirkondades on vägagi problemaatiline. Ilma apteekrita aga apteeki ei ava ja kvaliteetset teenust ei paku. Suurenenud apteekide arv loomulikult tekitab tiheda konkurentsi headele kaubanduspindadele. Kaubanduskeskustes apteekide pidamine on rendi mõttes leebelt öeldes üsna kulukas. Samas nõudjaid nendele pindadele on palju ja ruutmeetri hinnad ennekuulmatult kõrged.

2015. aastal meie poolt tehtud muutused ja otsused on olnud väga mahukad eriti just investeeringute poolest ja see kajastub ka meie majandusaasta aruandes. Samas julgen väita, et tehtud otsustes pole olnud põhjust kahelda ehk näeme juba täna tagasivaadates, et need on olnud vajalikud ja tuleviku mõttes positiivsed.

Integreeritud ravimimüügi ettevõttena vaatame kahte äripoolt, hulgimüüki ja apteeke, ühtse tervikuna. Tänaste madalate ravimite juurdehindluste puhul see teisiti ei olekski mõeldav. Vaadates apteegikettide poolt avaldatud majandustulemusi võib etteruttavalt teha tuleviku osas üsna selge ennustuse - integreeritud ärimudeli kaotamine nagu see praegu kehtiva seaduse kohaselt peaks aastal 2020 toimuma, omab otsest mõju ravimite hindade tõusule, teisisõnu lõpptarbija jaoks ravimid kallinevad.

Lisa kommentaar

  • Leon Jankelevitsh, Tamro Baltic juht

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.