Madis Veskimägi: arstide koostöö saaks olla parem

Tõstamaa perearst Madis Veskimägi
Tõstamaa perearst Madis Veskimägi

Perearst Madis Veskimägi ütleb, et ehkki töö eriarstide ja perearstide vahel peaks käima kollegiaalselt õilsa eesmärgi ja patsientide tervise heaks, on reaalne elu sellest kaugel.

Eesti arstkond jaguneb kaheks suureks rühmaks, eriarstideks ja perearstideks. Töö peaks käima käsikäes ja kollegiaalselt õilsa eesmärgi, patsientide tervise heaks. Kurb on see, et rõõmsast koostööst on reaalne elu väga kaugel.

Eriarstid usuvad, et perearst ei peagi midagi tegema, raha tuleb niisama. Perearstid jälle vangutavad pead, kuidas ikka on võimalik määrata nii palju uuringuid juba uuritud haigele ja pärast saata patsient tagasi perearstile, et las perearst vaatab uuringud üle ja ütleb midagi. Kardan, et seda vimma on kogenud kõik meie patsiendid.

Perearstitöös on igapäevane olukord, kui registreeritud patsientide seas pistab keegi uksevahelt pea sisse ja küsib saatekirja. Öeldud, et see ja see spetsialist "tahtis mind näha ja enne võtta saatekiri". Puiklemine on mõttetu, see tundub patsiendile peaaegu mõrvakatsena.

Hüva, minutiga saab trükkida "saatekirja", ehk jõuab sinna ka panna hiljutised analüüsid, tehtud samas haiglas. Võimalik on muidugi patsiendi innukust kärpida selgitusega - tagasi kutsutud patsiendil ei ole vaja saatekirja. Uue saatekirjaga minek tähendab uut visiidi jm tasusid. Läheb mööda näiteks 1 kuu ja patsient on taas perearsti kabinetis. Seekord murega - ma käisin mitu korda vastuvõtul, laboris, EKG-d tegemas; nüüd läks arst puhkusele, tema õde käskis tulla perearsti juurde rääkima.

Perearst näeb kõike, tema arvutis peab kõik olema.

Kui info on pandud digiloosse ja see parasjagu ka töötab, siis näeb jah. Ja nähakse samu analüüse mis on juba tehtud 1–2 kuu eest ja tark otsus: jätkata sama raviga. See olukirjeldus on kõige arusaamatum meie kolleegidele, WHO, riigikontrolli jt. ekspertidele.

Näiteks Soome või Rootsi meditsiinisüsteemis tõelise saatekirja koostamine tõelise probleemiga võtab aega vähemalt pool tundi. Alles siis, kui eriarst näeb, et esmatasandil on tehtud tõesti kõik, toimub patsiendi ülevõtmine. Mitte ühelgi selle maa spetsialistil ei teki uneski mõtet või soovi näha patsienti, kellel ei ole erialaarsti ravi vajavat haigust või kelle ravi on paigas ja ravieesmärgid täidetud. Nagu märgitud, juhib meie meditsiini äri ja turureeglid, mitte vajadus ega mõistuspärasus.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.