Euroopa Kohtu eelotsus: ravimite hulgimüügi loa nõudmine apteekritelt

Apteegis.
Apteegis.

Itaalia nõuab apteekritelt hulgimüügiloa olemasolu ka juhul, kui neile on väljastatud jaemüügiluba.

Riigi Teatajast selgub, et kohtuvaidluse käigus esitas Itaalia kohus Euroopa Kohtule eelotsusetaotluse, kas direktiivi 2001/83/EÜ (inimtervishoius kasutatavaid ravimeid käsitletavate ühenduse eeskirjade kohta) artikli 77 lõiget 2 tuleb tõlgendada nii, et ravimite hulgimüügiks on luba vaja ka apteekritel või kavatses EL seadusandja siiski apteekrid selle loa hankimisest vabastada, nagu näib ilmnevat põhjendusest 36.

Euroopa Kohus jõudis üldjoontes Eestiga sarnasele seisukohale.

Kohtu hinnangul tuleb direktiivi tõlgendada nii, et kohustus omada ravimite hulgimüügiluba kehtib apteekrile, kes füüsilise isikuna võib siseriikliku õiguse kohaselt tegeleda ka ravimite hulgimüügiga. Kohtu hinnangul ei ole vastuolu direktiivi põhjenduse 36 ja artikli 77 lg 2 vahel.

Tõlgendades direktiivi artikli 40 lg 2 erandit, jõudis kohus järeldusele, et kui valmistamistoiminguid ei tehta jaemüügi otstarbel, siis ei ole apteekrid vabastatud kohustusest omada tootmisluba, mis hõlmab ühtlasi ka ravimite hulgimüügiluba.

Olukord, milles apteekritel võimaldataks tegeleda ravimite hulgimüügiga ilma eriloata, annaks neile põhjendamatu konkurentsieelise teiste isikute ees, kellel on õigus tarnida ravimeid üldsusele, kuid kes peavad vastavalt artikli 77 lõikele 2 ka hulgimüügiloa taotlema.

Samuti tõi kohus välja, et kuna ravimite jaemüük erineb oluliselt nende hulgimüügist, siis ei võimalda pelk asjaolu, et apteekrid täidavad nende tegutsemispaiga liikmesriigis jaemüügile kehtestatud tingimusi, eeldada, et nad täidavad ka hulgimüügile seatud tingimusi, mis on ette nähtud liidu tasemel ühtlustatud normidega. Järelikult peab apteeker, kellel on siseriikliku õiguse alusel lubatud tegeleda ka ravimite hulgimüügiga, vastama kõigile nõuetele, mis on ravimite hulgimüügiloa taotlejatele ja omanikele direktiivi artiklites 79–82 ette nähtud.

Viimaks märkis kohus, et tema antud direktiivi tõlgendus ei saa iseenesest ja sõltumata liikmesriigi poolt vastu võetud seadusest kaasa tuua või suurendada selle apteekri kriminaalvastutust, kes tegeleb ravimite hulgimüügiga ilma vastava loata.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.