EFPIA juht: e-teenustega on Eesti Euroopas kindlalt esireas

Richard Bergström, EFPIA juht.
Richard Bergström, EFPIA juht.

Euroopa Ravimitootjate Liidu (EFPIA) juht Richard Bergström tegi sel nädalal Ravimitootjate Liidu kutsel visiidi Eestisse. Külaskäigu eesmärk oli seotud tulevase Eesti eesistumise ajaga, mis leiab aset vähem kui aasta pärast.

Ravimitootjate Liidu juht Riho Tapfer ütles, et EFPIA üks eemärk on tõstatada tervishoiuga seotud olulisi teemasid koostöös erinevate huvigruppide ja riigiasutustega nendes riikides, kus on kätte jõudmas ELi eesistumise aeg.

Visiidi eemärk oli ka tutvuda Eesti plaanidega ja oluliste teemadega, mis on plaanis tõstatada eesistumise ajal. "Eesti üks võtmeteema on kindlasti e-teenustega seonduv, terviseandmete kasutamine innovatsioonis, innovatsiooni toetamine ja ka ravimite kättesaadavuse parandamine," kommenteeris Tapfer.

Intervjuu EFPIA juhi Richard Bergströmiga

Eestist 2017. aasta teises pooles Euroopa Liidu eesistuja maa. Kas ja milliseid muudatusi toob see roll kaasa ravimitööstuse jaoks?

Eesolev väljakutse on suur, ja see on põhimõtteliselt hea uudis. Meie teadlased on välja töötanud rea uusi ravimeid, mis tähendab patsientide jaoks soodsaid muutuseid. Väljakutse saab aga olema senisest parem ravimite kättesaadavus. Samuti tuleb kindlustada, et Euroopas oleks vähem ebavõrdsust ravimite kättesaadavuses.

Paistame me ravimivaldkonnas millegi poolest silma heas või halvas mõttes?

Esiteks on Eestis tegutsevatel ravimifirmadel riigiasutustega head tööalased suhted ja nad on näidanud, et nad on altid innovaatilisele mõtlemisele, nt riskijagamise erinevate mudelite kasutamine.

Mis Te arvate, saab Eestit Euroopa ravimifirmadele ka eeskujuks tuua milleski? 

Eesti on e-teenuste arengult teistest riikidest selgelt ees. Nüüd on teil võimalus teha järgmine samm ja võimaldada terviseandmete ristkasutus, et mõista senisest veelgi paremini haiguseid ja võimaldada ärimudeleid nagu näiteks tulemuspõhine tasustamine.

Kohtusite visiidi käigus ka terviseministri ja haigekassa juhiga. Tegite Te neile ka ettepanekuid ravimisektori parandamiseks?

Soovitasin kasutada ELi eesistumisaega, et olla suunanäitaja meditsiini ja tervishoiu innovatsiooni alal – keskenduda tuleks rohkem tulemustele. Ligipääs terviseandmetele ja nende andmete kasutamine on selles küsimuses väga olulisel kohal.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.