Ain Aaviksoo: “Suur pauk” õigustas ennast

E-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo
E-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo

Juunis avaldas Oxfordi ülikool teaduri Ulrike Deetjen sulest ilmunud ülevaatliku ja võrdleva artikli e-retseptidest, kus analüüsitakse Suurbritannia, Rootsi, Eesti ja Taani kogemust e-retsepti kasutusele võtmises. Eestil on läinud selles vallas väga hästi.

Artikli autor Ulrike Deetjen on Oxfordi ülikooli interneti instituudi teadur, kes keskendub enda töödes just e-tervisega ning terviseteemaliste infosüsteemidega seotud arengutele ja teemadele. Artikkel on leitav Oxfordi koduleheküljelt.

Sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo kinnitas artiklit kommenteerides, et kõige paremini on läinud Eestil ja Taanil. “Eestis on rakendatud kogu digiretsepti funktsionaalsus ja see katab üle 99% kõigist retseptidest,” selgitas Aaviksoo.

Muu hulgas selgub Aaviksoo sõnul uuringust, et digiretsepti kasud tulevadki pigem välja alles siis, kui teenust kasutatakse piisavas mahus, sest paralleelsed protsessid paberil ja digitaalselt kulusid ei vähenda, vaid hoopiski suurendavad ning seetõttu on kasu väga tagasihoidlik.

Uuringus on analüüsitud ka erinevaid e-retseptile üleminemise võimalusi ning Aaviksoo sõnul on Eesti otsus minna digiretseptile üle nii-öelda “suure pauguga” osutunud äärmiselt õigeks. “Tõsi, seda oleks teistel riikidel ka keeruline korrata, sest neil pole x-teed,” nentis Aaviksoo Eesti eelist kommenteerides.

Kas aga teised riigid on saanud midagi konkreetselt enda jaoks Eesti e-retsepti ja e-tervise kogemusest üle võtta, seda on Aaviksoo sõnul väga keeruline hinnata, sest Eesti jaoks harjumuspärane teenus on paljudes riikides veel varases arengujärgus. Aga huvi Eesti kogemuse vastu on suur.

“Igal nädalal on Eestis 1–2 välisdelegatsiooni kõigist maailmajagudest ja eri suurusega riikidest ning sageli mitmendat korda, et meie e- tervise kogemust üksikasjalikult tundma õppida,” kinnitas Aaviksoo.

Konkreetseid koopiaid tema sõnul e-retseptist ja e-tervisest veel sündinud ei ole. “Loodame kaitsta oma investeeringuid nii, et Euroopas e- tervise nõudeid meie vaatest rumalas suunas ei harmoniseeritaks,” avaldas Aaviksoo.

Täismahus artikkel 30. augusti paberlehes.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.