Veskimägi: uus ettevõtlus - patsiendi transport pealinna

Tõstamaa perearst Madis Veskimägi.
Tõstamaa perearst Madis Veskimägi.

Viimaste aastate suundumus meie meditsiinisüsteemis on haiglate võrgustumine. Pealtnäha väga mõistlik võimalus, kuidas tagada väiksemates ja kaugemates maakondades eriarstiabi.

Mida suurem haigla keskuses, seda kaugemale ta ka oma "võrgu viskab". Kui patsient on "võrgus", siis saab suurem haigla temaga rohkem tegeleda. Tundub jälle mõistlik, kuid tegeletakse just ärimeditsiinist lähtuvalt. Korduvad uuringud, olemasoleva kroonilise haiguse nentimine ja sümboolne raviskeemi muutus. Aga teenitud raha jääb juba suurhaiglale. Kohapealsed, "mittevõrgus" meditsiiniasutused-arstid jäävad ilma nende valdkonna patsientidest ja algab allakäik. Turumajanduslik meditsiin, mis teha, kõik ju klapib. Võiks tuua ka näiteid sellest, kuidas lennutatakse väikesaare patsient kopteriga pealinnameditsiini, probleem aga on täiesti lahendatav maakonnatasandil.

On tekkimas uus ettevõtlus- patsiendi transport pealinna. Tundub taas olevat hästi inimlik ja patsiendikeskne, kuid kedagi ei huvita, kas terviseprobleem vajab selle lahendamist või korduvaid uuringuid kõrgema etapi raviasutuses. Patsient aga ootab transporti, sõidab edasi-tagasi, maksab kopsaka summa ja usub, et nii peabki olema.

Enamus selliseid juhte on lahendatavad telemeditsiiniliselt koostöös esmatasandiga. Siinkohal võib märkida, et Eestis on loodud head võimalused telemeditsiiniks, see toimib juhul kui valitseb koostöö patsiendi, perearsti ja eriarsti vahel, uuringud on tehtud patsiendi kodulähedases raviasutuses. Telemeditsiini ja e konsultatsiooni ei rakendata nii palju kui võiks, põhjus lihtne. Konsultatsioonitasu on tibatilluke võrreldes uuringute pealt teenitavaga. Ja jälle peame nentima olukorda, kuidas ärireeglid seljatavad vajaduse või mõistuspärase töökorralduse.

Lisa kommentaar

  • Tõstamaa perearst Madis Veskimägi

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.