Poolt ja vastu: kas patsientide omaosalust peaks suurendama?

Eesti kindlustusseltside liidu juht Mart Jesse.
Eesti kindlustusseltside liidu juht Mart Jesse.

Poolt ja vastu argumente jagasid Eesti kindlustusseltside liidu juht Mart Jesse ning
Praxise tervisepoliitika analüütik Riina Sikkut.

Viimastel aastatel on riik omaosalust varjatult suurendanud. Kuna ravijärjekorrad on pikenenud, pöördub järjest rohkem inimesi tasulise tervishoiu poole, kusjuures paljud kasutavad tasudes järelmaksu. Pole kahtlust, et ravikindlustuse rahastust on tarvis suurendada.

Hea viis selleks on riikliku kindlustuse kõrval võimaldada ka eraravikindlustust. Kindlustusseltsid on aastaid soovitanud teha tööandjatele maksusoodustust töötajate eraravikindlustuse arengu soodustamiseks. See tooks tervishoiusüsteemi lisaraha, sest osa haigekassa rahastatavaid ja pikas järjekorras ootamist nõudvaid raviteenuseid hakataks kinni maksma erakindlustusest. See oleks win-win lahendus nii töötajatele, tööandjatele kui ka riigile, sest kiiremini ravi saavad inimesed pääsevad kiiremini tööle tagasi ja hakkavad tootma lisandväärtust, mitte ei ole riigile kuluks. 

 

EI

Omaosaluse kasv suurendab üldiselt ebavõrdsust ja piirab väiksema sissetulekuga inimeste ligipääsu vajalikele teenustele. Samal ajal on omaosalus olemas ilmselt kõigis tervishoiu-

süsteemides ning see annab märku, et tarbitav teenus ei ole tasuta ja seda ei tuleks põhjendamatult tarbida. Omaosalust rakendatakse eelkõige eesmärgiga mõjutada patsientide käitumist, näiteks et eelistataks geneerilisi ravimeid, pöördutaks ennekõike perearsti poole, pestaks kohusetundlikult hambaid.

Kokkuvõttes tuleb kogu raha tervishoidu muidugi inimeste enda taskust. Maksudena panustatakse solidaarselt, makstakse võimalust mööda ja kasutatakse teenust vastavalt vajadusele ehk haigestumisega kaasnev finantsrisk jaguneb inimeste vahel ja aja jooksul. Omaosaluse kulu katab igaüks tervishoiuteenust tarbides.

Loe täismahus Eesti Päevalehest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.