Ossinovski: tervishoiusüsteem vajab pikemat perspektiivi

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski kinnitas täna hommikul Terevisioonis, et Eesti tervishoiusüsteem vajab pikaajalises perspektiivis muutmist, kuid see ei saa tulla inimeste omaosaluse arvelt.

Tervise- tööminister Jevgeni Ossinovski kinnitas täna hommikul Terevisioonis esinedes, et selle aasta haigekassa miinused on tekkinud eelkõige kolme peamise ühekordse murekoha tõttu - ennustatust rohkem oli haiguslehe väljamakseid, samuti uus c-hepatiidi ravim ning kolmas osa on haiglate ületöö, mida varem selles ulatuses pole olnud. "Kuna järjekorrad pole vähenenud ja on tehtud ületööd, siis see tähendab seda, et paljud patsiendid tulevad mitteplaanilist teed pidi, erakorraliselt ja on ka keerulisemad, ühe patsiendi ravimise hind on tõusnud," selgitas Ossinovski.

Osa miinusest on tekitanud ka elanikkonna vananemine - vaadates laiemat muutuste pilti, on ministri hinnangul vaja ka pikemaajalist lahendust. Ossinovski sõnul ütlesid eksperdid juba kümmekond aastat tagasi, et selline rahastamismudel ei ole pikemas vaates jätkusuutlik ning mitu viimast aastat ei ole haigekassa suutnud kulude-tuludega toime tulla. Seega on pikas vaates haigekassasse täiendavaid vahendeid vaja, kuid see ei saa tema hinnangul tulla inimeste omaosaluse arvelt - omaosalus on juba praegu pea 25% ning see on kriitilise piiri lähedal. Suuremat kulu enda ravimisele need muduatused inimestele ei tähenda, raha peab tulema riigieelarvest, leidis minister.

Vaja on teha ettevaatavaid otsuseid. "Võiksime käituda nii nagu pensionitega käitume - otsused on ära tehtud 10 aastat ette. Vaja on natukene pikemaajalisemat vaadet, tegemist on keerulise süsteemiga," rääkis Ossinovski. "See illusioon, et meil on võimalik langetada makse koguaeg ja samal ajal parandada avlikku teenust, see illusioon kunagi peab otsa saama. Ma arvan, et haigekassa on siin üks esimesi pääsukesi, mis meile seda näitab," sõnas Ossinovski.

Ka ütles minister, et rahandusministriga nad siiski tülli pole pööranud - Ossinovski sõnul vaatavad nad järgmise aasta eelarvet erinevast vaatevinkilist - tema haigete seisukohalt ning Sven Sester eelarveliselt seisukohalt. Vaja on leida kompromiss. Pikemaajalises plaanis ollakse aga ühtemeelt.

Terevisiooni saab järele vaadata siit.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.