Eero Merilind: Poliitikud tahavad fookust mujale viia

Perearst Eero Merilind.
Perearst Eero Merilind.

Poliitikud püüavad asja arstide palgale mängida ja see viib põhivaidluse mujale, leiab Eero Merilind.

On otsustuskoht, kas Eesti Vabariik on siis selline riik, kus haiged on kaitstud ja jääb kestma solidaarsusprintsiip ja inimesed on nõus maksutõusudega haigekassase juurde maksma - soola-, suhkru-, alkoholi-, kütuse-, sigaretiaktsiisidest saab raha juurde kah. Või on meil edaspidi Ameerika moodi tervishoiusüsteem, kus igaüks peab endaga ise hakkama saama, kirjutab Eero Merilind Äripäevas.

Rääkides palgatõusust ja streigist, on peamine probleem ikkagi see, kuidas ja kust leida ravikindlustuseelarvele sisu ja kate. Probleem on endiselt ka Soome äraminek. Ülikooli lõpetanu saab sama töö eest 80 km kaugusel 4-5 korda rohkem palka.

Kui ehitaja ei võta 10 eurot tunni eest isegi tööriistu kapist välja, siis 11-12 aastat õppinud arst teeb 10 eurot tund tööd küll. Arstid töötavad 1,5 või 2,5 ametkohal. Mitmed kolleegid on infarkti saanud. Kui üks inimene kukub süsteemist välja, siis on teistel edasi raskem. Kui kaks inimest kukub välja, siis tuleb osakond kinni panna.

Kui vaadata viimaseid riigikogu valimisi, siis võideti need ju maksulangetamise teemaga. 1% sotsiaalkindlustusmaksu vähendati. Kuid kui vaadata, millist kisa tõstsid kütuse- ja alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõstmine, mis peaksid olema katteallikad!? Kergem oleks olnud mitte langetada seda 32% peale ja lisaks tõsta alkoholi- ja tubakaaktsiisi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.