Tammepuu: Miks pole patsient meditsiinisüsteemiga rahul?

Patsientide liidu tegevjuht Kadri Tammepuu.
Patsientide liidu tegevjuht Kadri Tammepuu.

Paljud poliitikud ja süsteemi korraldajad kordavad mantrana, et meie tervishoid on heas korras, pidades silmas seda, kui palju teenuseid olemasoleva raha eest pakuti. Tähelepanuta jäetakse aga see, kas inimesed ka tervenevad ja kuidas nad end süsteemis tunnevad.

Suve hakul valmis uuringufirmal Faktum & Ariko uuring „Patsientide rahulolu meditsiinisüsteemiga”. Nii nagu haigekassa tellitud Emori 2015. aasta uuringus, hindas iga kolmas vastanu süsteemi halvaks. Kolm inimest neljast pidas kõige probleemsemaks hambaraviteenuse hüvitise suurust. Ja peaaegu igale teisele, kes seisukohta evis, tundusid probleemsetena ravimite hinnad ja eriarstiabi, kirjutab patsientide liidu tegevjuht Kadri Tammepuu Eesti Päevalehes.

Pika ravijärjekorra puhul jäävad inimesed ootama oma võimalust süsteemis või pöörduvad erameditsiini poole. Viimasega oli uuringus osalenutest kokkupuuteid olnud 38%-l. Hinnang erameditsiinile oli riiklikuga võrreldes ülekaalukalt parem. Erameditsiiniga kokku puutunutest pidas seda paremaks 64%, ainult 5% hindas riiklikku meditsiini rohkem.

Uuringust selgus veel, et 47% küsitletuid ei pidanud meditsiinisüsteemi patsiendikeskseks. Kõigest iga kolmas vastanu oli patsiendikesksusega rahul, umbes sama paljud kasutasid ka erameditsiini teenuseid.

Patsiendile raiskuläinud päev

Meenub kaks lihtsat lugu, mis leidsid aset viimase kuu aja jooksul. Saaremaal rääkis üks naine, kuidas ta käis Tallinnas tohtri juures, võttes selleks töölt vaba päeva. Arsti juures kulus kõigest viis minutit, mille jooksul vaadati üle uuringu vastus, millega patsient oli digiloos juba ka ise tutvunud. Arst soovitas esialgu jätkata ravivõimlemist.

Teise loo puhul helistas arst patsiendile ja andis teada, et analüüs kinnitas diagnoosi ja ta kirjutab kohe ravimi välja, aga soovib enne täpsustada, ega patsient pole selle vastu allergiline. Arstidel kulus mõlemal juhul sama palju aega, aga patsientide jaoks oli ajakulu erinev nagu öö ja päev.

Loe rohkem siit.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.