Vabatahtlikult on kindlustatud 70% arstidest

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste
Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juhi Heli Paluste sõnul on praegu vabatahtliku kindlustusega kaetud 70 protsenti arstidest, kuid see kaitseb eelkõige arste juhtudel, kui patsient nõuab hüvitist. Lisaks on tõendamiskohustus patsiendil.

 Paluste: "Töötame ministeeriumis välja tervishoiuteenuse osutajate mittesüülist vastutuskindlustust ehk patsiendikindlustust, mis annab patsiendile võimaluse saada hüvitist, kui raviprotsessis on ta saanud tervisekahju, mida oleks olnud võimalik vältida. 

Oluline on, et uus süsteem tunduks patsientidele õiglane ja mõjutaks positiivselt ravi kvaliteeti. Seaduseelnõu loodetakse valmis saada ja avalikule konsultatsioonile saata selle aasta lõpus. Tegemist oleks põhimõtteliselt uue süsteemiga ning selle ettevalmistamine on nõudnud põhjalikku eeltööd, sh teiste maade kogemuste uurimist ja analüüsimist, ekspertidega konsulteerimist, arutelusid osapooltega alternatiivsete lahenduste kaalumiseks.
Praegu on vabatahtliku kindlustusega kaetud 70 protsenti arstidest, kuid see kaitseb eelkõige arste juhtudel, kui patsient nõuab hüvitist. Lisaks on tõendamiskohustus patsiendil.
Uus süsteem on kõigile kohustuslik ja kaitseb patsiente tänasest oluliselt rohkem, sh võttes patsiendilt tõendamiskohustuse. Juhtumi analüüsimisega tegeleks patsiendikindlustusfond. Praegune süsteem põhjustab ka liigset keskendumist süü otsimisele ning ei motiveeri tegelema juhtunu põhjuste analüüsimisega. Süsteem peab arste innustama välditavate ohujuhtumite ja ravivigadega tegelema, neid analüüsima ning neist õppima.
Mittesüüline süsteem on selline, kus ei otsita süüd ega süüdlast, vaid kui patsient on reaalset tervisekahju kannatanud ja seda oleks olnud võimalik vältida, siis see hüvitatakse talle seaduses paika pandud reeglite kohaselt. Samas jääb patsiendil alati õigus pöörduda ka kohtusse. Teisalt teiste riikide kogemus näitab, et mittesüülises süsteemis pöördutakse kohtusse harva."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.