Eutanaasia suhtes puudub üksmeel

Meedikute hulgas leidub nii neid, kelle arvates tuleks käima lükata debatt eutanaasia seadustamise üle, kui ka neid, kelle hinnangul on isegi selline arutelu praegu ebaeetiline.

Seni tõsiseim käsitlemiskatse pärineb 2012. aastast, kui jurist Kaia Hälvin küsis oma magistritöö tarbeks arstidelt, mida nemad eutanaasiast arvavad. Vastas 115 arsti. 68 protsenti neist oli eutanaasia poolt, aga vaid 31 protsenti leidis, et eutanaasia tuleks seadustada. Seevastu 54 protsenti arvas, et ühiskond ei ole selleks valmis. 14 protsenti oli põhimõtteliselt eutanaasia vastu.

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja Vahur Valvere sõnul võis küll 68 protsenti magistritöö tarvis tehtud küsitluses osalenud arstidest pooldada aktiivset eutanaasiat, hoopis teine lugu oleks tema hinnangul aga siis, kui küsitaks, kas seesama arst on valmis eutanaasia läbi viima.

«Loomulikult võib olla juhtumeid, kui valuravi ei suuda anda tulemust ja aktiivne eutanaasia oleks võib-olla vajalik,» räägib Valvere. «Aga kui hakkame mõtlema: kes seda teeb? Mis tingimustes? See nõuab seadust, läbiarutamist ja paljugi muud. See on terve juriidiliste ja eetiliste küsimuste kompleks.»

Aktiivne eutanaasia pole Valvere sõnul seadustatud üheski Skandinaavia ega Balti riigis. Samuti ütleb ta, et neis riikides, kus see on seadustatud, on väga paljud sooviavaldajad viimasel hetkel ümber mõelnud.

Edasi loe Postimees Tervisest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.