HIV testimise kampaania laieneb uutesse linnadesse

HIV kiirtestimine Tammsaare pargis.
HIV kiirtestimine Tammsaare pargis.

Novembri teises pooles toimub ravimiettevõtjate ja riigiasutuse koostöös teine HIV testimise kampaania, mis võrreldes eelmise aastaga haarab pea poole rohkem linnasid.

HIV testimisnädala logo
HIV testimisnädala logo

Testimisnädal toimub üle Euroopa sellel aastal 18. kuni 25.novembrini. Eesti võtab sellest osa teist aastat, selgitas Tervise Arengu Instituudi (TAI) esindaja Maris Jakobson.

Võrreldes eelmise aastaga on linnasid, kus end testida saab, poole rohkem. Eelmisel aastal käis kampaania neljas, tänavu seitmes linnas üle Eesti.

Kampaania toimub TAI, Ravimitootjate Liidu ja teiste koostööpartnerite osalusel. Üleval on ka koduleht http://www.hiv.ee/eestitestib/et/, kus info on veel eelmise aasta oma, kuid selle aasta info pannakse ülesse lähinädalatel.

 

TAI rahastab Jakobsoni sõnul testimistel testimisvarustuse ja kondoomide hankimist ning tasub õdedele, kes teste teevad. Ravimitootjate Liit rahastab infomaterjalide tootmist, testimisbokside ülespanekut ja vastutab muu tehnilise poole eest.

INTERVJUU

Ravimifirma GSK esindajalt Kairi Kontkar selgitab, mis kogemuse ravimifirma sellisest kampaaniast on saanud.

Millised olid saavutused eelmise aasta novembrist, kui see nädal esimest korda Eestis toimus? 

Eelmine aasta toimus HIV testimisnädala kampaania esmakordselt ka Eestis ning kogemus näitas, et inimeste huvi kiirtestimise vastu oli väga suur. Kaubanduskeskuste ajutistes testimiskohtades olid lausa järjekorrad ning ka anonüümsetes testimiskabinettides oli testijate hulk tavapärasest suurem. Need linnad, kus eelmisel aastal ajutisi testimiskabinette ei olnud, võtsid meiega ühendust ja avaldasid soovi edaspidi olla samuti aktsiooni kaasatud. See kõik tõestab, et testimisnädal, millega julgustatakse inimesi end testima, on igati hästi vastu võetud algatus. Samuti saame öelda, et kõikide koostööpartnerite valmidus panustada ja infot testimisnädala kohta oma kanalites oli ütlemata kõrge.

Märkimisväärselt toetab kampaaniat ka TAI, tasudes kiirtestimisega seotud kulud, lisaks soetab kondoomid ning tasub kiirteste läbiviivate tervishoiutöötajate palgad.  

Kuna eelmise aasta kampaania oli sellises mastaabis esmakordne, saime ka palju väärtuslikku kogemust, kuidas sel aastal infot paremini levitada. Näiteks sel aastal paneme me rohkem rõhku teavitustööle avalikus ruumis ja sotsiaalmeedias. Samuti levitame infot perearstikeskustes.

Kokkuvõttes saame eelmise aasta kogemusele tuginedes öelda, et koostöövalmidus erinevate partnerite vahel ja tahe HIV epideemia peatamises kaasa lüüa on Eestis väga kõrge ja see tekitab hea tunde.

Eelmisel aastal valiti testimise kohtadeks Kohtla-Järve, Narva, Tallinn ja Rakvere. Ilmselt olid kohad valitud suurema HIV esinemise tõenäosuse tõttu. Kas sel aastal on lisandunud kohti?

Sel aastal on avatud ajutised testimiskabinetid lisaks ka veel Pärnus, Tartus ja Sillamäel. Kohad valiti koostöös Tervise Arengu Instituudiga ja valiku tegemisel lähtusime sellest, et kõik suuremad linnad saaksid kaetud ja kohtade valikul sai määravaks see, et inimestel oleks mugav oma igapäevatoimetusi tehes ka kiirtest ära teha. Ida-Virumaa ja Tallinn on kahtlemata piirkonnad, kus on HIV esinemise sagedus ülejäänud Eestiga võrreldes oluliselt kõrgem – umbes 90% kõikidest Eestis elavatest HIV-positiivsetest elavad Ida-Virumaal ja Tallinnas. Meie eesmärk on testimisnädala raames avada lisa testimisvõimalused üle Eesti suuremates linnades.

Kuidas on korraldatud sündmuse praktiline ja majanduslik pool: kas erinevad ravimifirmad on siin õlad alla pannud ja aitavad üritust rahastada?

Testimisnädal viiakse ellu suure hulga partnerite kaasabil ja panusel. Rahaliselt toetab kampaaniat Ravimitootjate Liit. Erinevat tuge ja koostööd pakuvad ka TAI, Seksuaaltervise Liit, PÖFF, Perearstide Selts ning Sotsiaalministeerium

Milline on seis hetkel Eestis HIV ravimitega. Kas neid on piisav valik, on need inimestele kättesaadavad ja kas ravisoostumus on paranenud?

Eestis on HIV ravimid kõikidele patsientidele tasuta kättesaadavad. Täpsemat kommentaari HIV ravimite valiku ja ravisoostumuse kohta küsige palun sotsiaalministeeriumilt ja infektsionistidelt.

Kes hoolitseb kampaania kodulehe http://www.hiv.ee/eestitestib/et/ sisu eest? Kas Eestis on piisavalt tugev HIV diagnoosiga patsientide ühendus, et vajadusel uusi haigeid toetada?

Lehe sisu eest vastutab Tervise Arengu Instituut, kelle ülesandeks HIV alase ennetustegevuse korraldamine. HIV-positiivstete patsientide esindusorganisatsioonina tegutseb Eestis EHPV, kes pakub tuge ja nõustamist HIV-positiivsetele inimestele.  Täpsemalt oskab EHPV tugevust ja tegevusi kommenteerida TAI.

Mida Te ütleksite inimesele, kes kardab end testima minna.

HIV test tuleks teha alati, kui on olnud kaitsmata seksuaalvahekord. HIV testi saab teha väga erinevates kohtades alates spetsiaalsetest HIV testimiskabinettidest kuni perearstide ja eriarstideni (günekoloogid, androloogid, uroloogid, dermatoveneroloogid) välja. Seega võib öelda, et testimine on Eestis kenasti kättesaadav.

Eriti oluline on teada, et varajane HIV-nakkuse avastamine ja õigeaegselt alustatud ravi aitab tänapäeval säilitada head elukvaliteeti aastateks. See peaks hirmud testimise ees maha võtma. Antiretroviirusravi on ühtlasi ka ennetus – korralikult ravi võttes ei ole inimene enam nakkusohtlik ja nii on võimalik HIV epideemiat peatada Eestis.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.